MónTerrassa
Terrassa es prepara per ser el motor de producció audiovisual del sud d’Europa
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa participarà, juntament amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, al projecte ‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ que impulsa la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Cultura i d’Empresa i Coneixement, i que preveu l’ampliació d’una infraestructura que esdevingui un centre de referència de recerca i producció per als sectors audiovisual i de continguts digitals a Catalunya. Terrassa hi participa a través del Parc Audiovisual de Catalunya, objecte de l’ampliació i actual centre de producció de referència, i juntament amb L’Hospitalet de Llobregat, tindrà una presència activa en el projecte.

El projecte és estratègic per al país i opta als fons europeus Next Generation EU, destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformador, que suposin un canvi estructural i tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha valorat la importància d’aquesta iniciativa: “Amb molta il·lusió, emprenem el camí d’aquest projecte de país que té el binomi cultura-innovació com a motor de futur. Avui s’impulsa amb l’energia d’agents molt diversos, però treballarem per a sumar-n’hi encara molts més”. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat que “aquest projecte esdevindrà beneficiós per a empreses del sector audiovisual, del videojoc, plataformes digitals, empreses auxiliars i tecnològiques, professionals vinculats a la creació i sectors culturals vinculats al món digital i la innovació, ja que contribuirà a desenvolupar nous models de negoci”.

‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ permetrà, entre altres, impulsar l’espai de platós més innovador d’Europa, que ha de permetre afavorir la creació de continguts audiovisuals i digitals que puguin ser reconeguts arreu (platós, laboratoris, estudis); atreure empreses d’àmbit global que treballin amb talent local i creïn productes d’abast internacional per fer créixer la força i la importància dels sectors; crear un entorn de treball comú amb criteris de sostenibilitat per a les empreses del sector que els permeti col·laborar i créixer conjuntament, i ser un referent d’activitat per a la ciutadania. Amb aquest projecte es vol, en definitiva, posicionar Catalunya a nivell internacional com un hub innovador i punter en la producció audiovisual i de continguts digitals. El centre també vol contribuir a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit de la innovació audiovisual i del videojoc i incrementar la creació i la difusió de producció cultural innovadora en català amb vocació internacional.

Sis platós i alta tecnologia

Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, “l’aposta de Terrassa pel sector audiovisual ha estat una constant en el passat i ho continua essent ara. Amb aquest projecte tenim la voluntat i la oportunitat de seguir creixent en el marc d’una aliança de país que sumi capacitats i obri noves oportunitats en un sector com l’audiovisual, estratègic a escala europea”. Només en l’àmbit audiovisual, el nou centre comportaria la creació de prop de 400 empreses i 4.000 llocs de treball, i permetria augmentar la facturació del sector fins a assolir els 2.300 milions d’euros. Quant al sector dels videojocs, es crearien al voltant de 40 empreses i prop d’un miler de llocs de treball, i es doblaria la facturació que se situaria en 980 milions d’euros anuals.

El nou centre inclourà sis platós de 1.500 m2 que es podran interconnectar; dos platós de 800 m2 dotats amb tecnologia LED i un altre de 500 m2 per a captació volumètrica, 360o i captura de moviment. Els espais estaran equipats amb l’última tecnologia adaptada i es preveu que evolucionin amb les necessitats del sector. La infraestructura acollirà, a més, sales de postproducció i de testeig d’UX; estudis de sonorització i enregistrament de podcasts; un clúster d’empreses, espais d’incubació i coworking; una oficina per ajudar les empreses audiovisuals en la creació d’AIE, així com espais per a institucions públiques que puguin oferir serveis, finançament i assessorament i col·laborar amb els projectes.

També oferirà espais per creació de continguts interactius (VR/XR); laboratori de projectes que impliquin AI, 5G, robòtica i tecnologia innovadora; laboratoris de recerca aplicada, en col·laboració amb les universitats, que permetin la transferència entre universitat i empresa que contribueixi a la creació de talent; espais d’assessorament i formació i capacitació empresarial i de professionalització dels sectors i espais per promoure la creació de programes adreçats a la investigació i el prototipatge de continguts i tecnologies immersives.

Un ecosistema publico-privat ric i divers

El projecte ‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ té com a objectiu la consolidació d’un ecosistema de les indústries creatives de l’àmbit audiovisual i dels videojocs que es configura des de la col·laboració entre empreses privades i institucions públiques. Serà un ecosistema format per empreses, professionals i associacions dels sectors implicats; plataformes i mitjans audiovisuals; festivals i fires; universitats i centres de recerca i la Generalitat de Catalunya i diverses administracions públiques, com el Departament d’Empresa i Coneixement, i els ajuntaments de Terrassa i L’Hospitalet de Llobregat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa