MónTerrassa
Terrassa es prepara per ser el motor de producció audiovisual del sud d’Europa

L’Ajuntament de Terrassa participarà, juntament amb l’Ajuntament de L’Hospitalet, al projecte ‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ que impulsa la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Cultura i d’Empresa i Coneixement, i que preveu l’ampliació d’una infraestructura que esdevingui un centre de referència de recerca i producció per als sectors audiovisual i de continguts digitals a Catalunya. Terrassa hi participa a través del Parc Audiovisual de Catalunya, objecte de l’ampliació i actual centre de producció de referència, i juntament amb L’Hospitalet de Llobregat, tindrà una presència activa en el projecte.

El projecte és estratègic per al país i opta als fons europeus Next Generation EU, destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformador, que suposin un canvi estructural i tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha valorat la importància d’aquesta iniciativa: “Amb molta il·lusió, emprenem el camí d’aquest projecte de país que té el binomi cultura-innovació com a motor de futur. Avui s’impulsa amb l’energia d’agents molt diversos, però treballarem per a sumar-n’hi encara molts més”. El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha destacat que “aquest projecte esdevindrà beneficiós per a empreses del sector audiovisual, del videojoc, plataformes digitals, empreses auxiliars i tecnològiques, professionals vinculats a la creació i sectors culturals vinculats al món digital i la innovació, ja que contribuirà a desenvolupar nous models de negoci”.

‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ permetrà, entre altres, impulsar l’espai de platós més innovador d’Europa, que ha de permetre afavorir la creació de continguts audiovisuals i digitals que puguin ser reconeguts arreu (platós, laboratoris, estudis); atreure empreses d’àmbit global que treballin amb talent local i creïn productes d’abast internacional per fer créixer la força i la importància dels sectors; crear un entorn de treball comú amb criteris de sostenibilitat per a les empreses del sector que els permeti col·laborar i créixer conjuntament, i ser un referent d’activitat per a la ciutadania. Amb aquest projecte es vol, en definitiva, posicionar Catalunya a nivell internacional com un hub innovador i punter en la producció audiovisual i de continguts digitals. El centre també vol contribuir a reduir la bretxa de gènere en l’àmbit de la innovació audiovisual i del videojoc i incrementar la creació i la difusió de producció cultural innovadora en català amb vocació internacional.

Sis platós i alta tecnologia

Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, “l’aposta de Terrassa pel sector audiovisual ha estat una constant en el passat i ho continua essent ara. Amb aquest projecte tenim la voluntat i la oportunitat de seguir creixent en el marc d’una aliança de país que sumi capacitats i obri noves oportunitats en un sector com l’audiovisual, estratègic a escala europea”. Només en l’àmbit audiovisual, el nou centre comportaria la creació de prop de 400 empreses i 4.000 llocs de treball, i permetria augmentar la facturació del sector fins a assolir els 2.300 milions d’euros. Quant al sector dels videojocs, es crearien al voltant de 40 empreses i prop d’un miler de llocs de treball, i es doblaria la facturació que se situaria en 980 milions d’euros anuals.

El nou centre inclourà sis platós de 1.500 m2 que es podran interconnectar; dos platós de 800 m2 dotats amb tecnologia LED i un altre de 500 m2 per a captació volumètrica, 360o i captura de moviment. Els espais estaran equipats amb l’última tecnologia adaptada i es preveu que evolucionin amb les necessitats del sector. La infraestructura acollirà, a més, sales de postproducció i de testeig d’UX; estudis de sonorització i enregistrament de podcasts; un clúster d’empreses, espais d’incubació i coworking; una oficina per ajudar les empreses audiovisuals en la creació d’AIE, així com espais per a institucions públiques que puguin oferir serveis, finançament i assessorament i col·laborar amb els projectes.

També oferirà espais per creació de continguts interactius (VR/XR); laboratori de projectes que impliquin AI, 5G, robòtica i tecnologia innovadora; laboratoris de recerca aplicada, en col·laboració amb les universitats, que permetin la transferència entre universitat i empresa que contribueixi a la creació de talent; espais d’assessorament i formació i capacitació empresarial i de professionalització dels sectors i espais per promoure la creació de programes adreçats a la investigació i el prototipatge de continguts i tecnologies immersives.

Un ecosistema publico-privat ric i divers

El projecte ‘Catalunya, motor de la innovació audiovisual i del videojoc del sud d’Europa’ té com a objectiu la consolidació d’un ecosistema de les indústries creatives de l’àmbit audiovisual i dels videojocs que es configura des de la col·laboració entre empreses privades i institucions públiques. Serà un ecosistema format per empreses, professionals i associacions dels sectors implicats; plataformes i mitjans audiovisuals; festivals i fires; universitats i centres de recerca i la Generalitat de Catalunya i diverses administracions públiques, com el Departament d’Empresa i Coneixement, i els ajuntaments de Terrassa i L’Hospitalet de Llobregat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa