El diumenge 22 de desembre, Terrassa acollirà la presentació del caneló més llarg que s’ha elaborat mai. Una exquisidesa que a casa no pot faltar el dia de Sant Esteve, i molts altres, perquè fa de diumenge, de festa. Aquesta iniciativa es duu a terme gràcies a la col·laboració entre La Gurmeteria, restaurant de la ciutat, i l’Espai Jordi Cuina Gastrosalut, especialitzat en innovació culinària i salut alimentària.
L’esdeveniment tindrà lloc a dos quarts d’una de la tarda al Vapor Gran de Terrassa. Serà davant de La Gurmeteria.
El caneló, preparat amb ingredients de màxima qualitat, serà una autèntica demostració de creativitat culinària. Aquest esdeveniment s’emmarca dins de les activitats nadalenques programades a la plaça Nova de Terrassa, on també hi haurà un tobogan gegant de 30 metres.

Canelons, un plat de festa
Els canelons són d’origen italià, com sap tothom, però a Barcelona van aparèixer al segle XIX, segurament importats per cuiners italians (anomenats popularment ‘becos’) que hi havien posat restaurant, algun dels quals es va fer molt famós, com ara el Suizo, on hi havia el cuiner Mattioli. Hi ha qui diu que els van començar a oferir, concretament, a la fonda del Beco del Recó, un establiment on oficiava Giovanni Ardizzi i que va obrir el 1815 al carrer de Capellans o de Sagristans, però la seva popularització, en qualsevol cas, va ser molt més tardana perquè en el receptari La cuynera catalana (1851) no n’hi ha cap menció, mentre que, de macarrons, n’apareixen tres receptes.
Fos com fos, el cas és que van agradar molt a la burgesia, que els va fer seus, i després, sembla que a començament del XX, es van escampar per totes les capes socials.
Avui, a més dels canelons que s’elaboren seguint la recepta tradicional -farcit de carn, amb pasta i beixamel- hi ha un increment en la venda d’altres tipus com bolets, espinacs, ànec, foie-gras o fins i tot destinats a persones amb necessitats especials (sense gluten, baixos en greix o sense lactosa). Tot un món per descobrir.