MónTerrassa
Terrassa demana ser DO Catalunya com a zona de producció vitivinícola

Terrassa ha demanat ser inclosa al Consell Regulador de la Denominació d’Origen de Catalunya com a zona de producció vitivinícola. Amb aquesta certificació, “s’ajudaria a comercialitzar els productes elaborats al terme municipal”, ha apuntat l’Ajuntament en un comunicat. La proposta ha de ser aprovada pel ple del Consell Regulador, que ho elevarà a l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que farà els informes tècnics corresponents.

La ciutat té la voluntat de recuperar “el cultiu de la vinya, el seu patrimoni agrícola i la memòria històrica d’un municipi que durant dos segles va ser una de les terres de producció de vi més important de Catalunya”.

El cep Terrassenc, exemple de la producció de vinícola

Un exemple és la primera plantació del cep de Terrassenc a la finca privada de Can Font de Gaià aquest passat mes de gener. En dues hectàrees d’aquest terreny hi creixen 300 ceps de varietats de raïm negre (Terrassenc, Garnatxa i Sumoll) i de blanc (Garnatxa Blanca, Picapoll i Malvasia), la majoria de les quals són varietats de raïm autoritzades per aquesta DO. La voluntat és que la primera verema sigui pel setembre de 2026. A més, a la finca municipal de Mossèn Homs, d’1,6 hectàrees, es plantaran varietats tradicionals del Vallès, segons informa el Consistori.

Primera plantació del cep Terrassenc a la finca privada de Can Font de Gaià de Terrassa | Cristóbal Castro

Al Vallès Occidental ja hi ha un precedent d’una finca que figura dins la zona de producció de la DO Catalunya des del gener de 2014: La de Gambús, situada dins el Parc Agrari de Sabadell.

Més sobre la DO Catalunya

La DO Catalunya, creada l’any 1999, és una de les 11 que hi ha a Catalunya i aplega més de 400 municipis productors de vi. Contempla les següents varietats autoritzades: Albarinho, Chardonnay, Chenin, Garnatxa Blanca, Gewürztraminer, Macabeu, Malvasia, Malvasia de Sitges, Moscatell, Parellada, Pedro Ximénez, Picapoll Blanc, Riesling, Sauvingnon Blanc, Sumoll blanc, Viognier, Vinyater i Xarel·lo (varietat blanca) i Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa Negra, Garnatxa Peluda, Garnatxa Roja, Garnatxa Tintorera, Merlot, Monastrell, Petit Verdot, Picapoll Negre, Pinot Noir, Samsó, Sumoll, Syrah, Trepat, Ull de llebre, Xarel·lo Vermell i Marselan (varietat negra).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa