MónTerrassa
Terrassa commemora el Dia Mundial de l’Autisme
  • CA

Terrassa commemora el Dia Mundial de l’Autisme amb activitats lúdiques i de sensibilització. Durant l’acte institucional es presentarà la guia de recursos per a persones amb autisme elaborada per l’Ajuntament.

L’Ajuntament de Terrassa s’adhereix a la commemoració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que té lloc cada 2 d’abril, amb un programa d’activitats lúdiques i de sensibilització obert a tota la ciutadania. Les activitats, que tindran lloc entre el 29 de març i el 4 d’abril, estan organitzades per la comissió sobre autisme de la Taula de Salut Mental de Terrassa, que agrupa l’Ajuntament i les entitats i serveis que atenen a persones amb autisme a la ciutat.

La regidora de Capacitats Diverses, Mónica Polo, assevera que «l’Ajuntament treballa intensament perquè un Dia Mundial de l’Autisme algun dia ja no sigui necessari. Aquesta jornada, però, encara ens serveix per donar veu i visibilitat a les persones amb autisme i a les seves famílies i com una plataforma per seguir reivindicant una major inclusió, més equitat i una ciutat on tothom tingui les mateixes oportunitats per viure-hi, per treballar, per rebre una educació de qualitat i per gaudir de l’oci i la participació ciutadana».

Acte a la Biblioteca Central de Terrassa

L’acte central tindrà lloc el divendres 1 d’abril, a les 10.30 del matí a la Biblioteca Central de Terrassa, i inclourà una taula rodona formada per professionals; la ponència ‘Autisme, problemàtiques i reptes per a la Terrassa del futur’, a càrrec de la doctora Amaia Hervás, cap de la unitat de salut mental infantil i juvenil de
MútuaTerrassa; i la inauguració de l’exposició ‘Com vols que t’ho expliqui? L’art com
a eina d’expressió’, a càrrec de persones amb autisme de LaFACT Fupar. Durant
l’acte es presentarà una nova guia de recursos per a persones amb autisme
elaborada per l’Ajuntament, que recull els ajuts, serveis i prestacions disponibles al
llarg de les diferents etapes de la vida: petita infància (0 a 6 anys), infància i
adolescència (7 a 18 anys), i edat adulta (més de 18 anys). La guia és accessible en
línia a través de la pàgina web https://www.terrassa.cat/actualitat-salut.

La programació inclou també altres activitats de sensibilització com la Il·luminació de la façana de l’Ajuntament i del monument de la Dona (2 d’abril), la retransmissió del documental ‘Peixos d’aigua dolça en aigua salada’, per Canal Terrassa (dissabte 2 d’abril, a les 16h), o el cinefòrum del documental ‘Unes altres veus al Cinema Catalunya’ (dilluns 4 d’abril, a les 18 h).

Segona sessió de l’Hora blava

Després de la prova pilot del gener, el diumenge 3 d’abril a les 12 del migdia, el Cinema Catalunya (carrer de Sant Pere, 9) acollirà una nova sessió del cicle ‘Hora blava’, que ofereix sessions de cinema obertes a totes les famílies i sensibles a les necessitats de les persones amb autisme i/o discapacitat intel·lectual. D’entre les característiques de la sessió, destaca que la sala manté la llum d’ambient durant tota la pel·lícula, es redueix el volum del so i s’habilita un espai amb activitats alternatives per poder sortir una estona de la sala en cas necessari. En aquesta ocasió, es projectarà la pel·lícula d’animació per a tots els públics ‘Canta 2!’.


L’objectiu del Dia Mundial de l’Autisme és que la societat prengui consciència de les múltiples barreres amb què s’enfronten les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) a l’hora d’exercir els seus drets fonamentals i formar part de la comunitat, així com promoure les adaptacions de l’entorn necessàries per facilitar la seva inclusió i participació social. El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) inclou una gran variabilitat de manifestacions i afecta sobretot les competències socials i comunicatives, així com la capacitat de respondre de manera adaptativa a diferents situacions de la vida quotidiana. No obstant, amb els suports i adaptacions adequades, com ara l’ús de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació, la millora dels sistemes de senyalització o l’anticipació i estructuració de la informació, poden superar-se moltes de les barreres existents.

Activitats organitzades per entitats i serveis


 Dimarts 29 de març, 10 a 11.30 h. Xerrada de sensibilització sobre l’autisme, organitzada per TEAcció. Lloc: Biblioteca Central.
 Divendres 1 d’abril, de 17.15 a 19 h. Visita guiada, ‘Obrim l’escola a la ciutat’, organitzada per l’Escola Crespinell. Lloc: Escola Crespinell.
 Divendres 1 d’abril, a les 17.30 h. Col·loqui, ‘Autisme: trastorn o condició’, organitzada pel Centre Ultreia. Plataforma Zoom. Inscripcions: i [email protected].
 Divendres 1 d’abril, a les 19 h. Xerrada per a famílies: ‘Petita infància i comunicació’, organitzada per Tu Tries. Lloc: Tu Tries (C. Bartomeu Amat, 44). Inscripcions: 658 456 047.
 Dissabte 2 d’abril, de 10 a 14 h. Espai de trobada de famílies i mercat solidari, organitzat per l’Associació TEAdir. Lloc: Plaça del Comte Guifré.
 Dissabte 2 d’abril, a les 11 h. Presentació del llibre ‘El libro de Mila’, organitzada per TEAdir. Lloc: Masia Freixa (Parc Sant Jordi).
 Dissabte 2 d’abril, de 17.30 a 19.30 h. Espai de trobada: Persones adultes amb autisme, organitzat per TEA Vallès. Inscripcions (places limitades): [email protected]
 Dilluns 4 d’abril, a les 18 h. Xerrada per a famílies: ‘Detecció precoç de l’autisme’, organitzada per CDIAP Magroc. Plataforma Zoom. Inscripcions: 937 333 970.
 Dilluns 4 d’abril, a les 19.45 h, Xerrada per a famílies: ‘Autisme i joc’, organitzada per Tu Tries. Inscripcions: 658 456 047.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa