MónTerrassa
Substitució de tot l’enllumenat públic de Terrassa per llums de LED
  • CA

Els treballs de substitució de l’enllumenat públic i d’instal·lació de plaques fotovoltaiques, dues de les línies d’actuació del projecte Terrassa Energia Intel·ligent, ja estan en marxa. Han començat els treballs de substitució de l’enllumenat públic, mentre que els treballs d’instal·lació de plaques fotovoltaiques per generar energia en edificis municipals va començar la setmana passada. L’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha visitat avui la primera instal·lació, una obra que ja es troba en estat molt avançat i que es posarà en marxa en els pròxims dies, ubicada al terrat de l’edifici B dels Serveis Centrals de l’Ajuntament.

El dispositiu consta de 82 plaques fotovoltaiques de 395 watt-pic (les més potents del mercat), col·locades en posició horitzontal sobre el terrat per evitar les ombres entre plaques. La superfície total de les plaques és de prop de 170 m2 . La planta es completa amb dos inversors, que són els elements que transformen l’energia produïda per les plaques per tal que pugui ser utilitzada en el consum de l’edifici. La producció prevista és d’aproximadament 32.500 kWh/any, el qual equival al consum de l’edifici. L’estalvi d’emissions previst és d’unes 13 tones de CO2 /any. El perfil de consum de l’edifici, que és molt estable pel funcionament continuat dels servidors informàtics, farà que la rendibilitat de la planta sigui molt alta. Els inversors es connectaran a l’escomesa del centre de càlcul municipal, subministrant tota l’energia necessària pel seu funcionament.

En alguns moments, fins i tot, en funció del grau d’insolació i el consum, sobrarà energia, que s’injectarà a la xarxa de distribució i serà retribuïda tal com es contempla en la regulació del mercat elèctric. Per a l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, que la instal·lació de la primera planta fotovoltaica sigui a l’edifici de l’Ajuntament “té un alt valor simbòlic que demostra el compromís de l’Ajuntament per lluitar contra el canvi climàtic, un compromís que volem que s’estengui com una taca d’oli per tota la ciutat”. La planta comptarà amb un dispositiu de monitorització i recollida d’informació sobre energia produïda, autoconsumida, alarmes, nivell d’insolació, etc. Aquesta informació es traslladarà a la plataforma Sentilo, que centralitza nombroses dades municipals, i a la plataforma de gestió energètica de l’Ajuntament, creada també dins del projecte TEI per centralitzar la informació dels diferents contractes energètics.

A més d’aquesta planta, al llarg dels propers mesos s’instal·laran 14 més en edificis municipals, concretament a:

• Biblioteca Central de Terrassa i biblioteques dels districtes 2 i 6

• Complex Funerari Municipal

• Serveis d’Urbanisme (c/Pantà, 20)

• Edifici Glòries

• Teatres Principal i Alegria

• Casal Cívic de Montserrat, Torresana i Vilardell

• Escoles Ponent, Isaac Peral, Ramon y Cajal, Sant Llorenç i Vallès

L’Ajuntament de Terrassa va adjudicar el passat gener el contracte de gestió dels serveis energètics municipals, en el marc del projecte Terrassa, Energia Intel·ligent (TEI). Aquest contracte, adjudicat a l’empresa IMESAPI, farà possible un conjunt d’actuacions que permetran reduir el consum energètic anual en 17 milions de KWh, rebaixant la factura elèctrica anual en 1,72 milions d’euros i reduint l’emissió anual de CO2 en 6.000 Tn. Segons Vega, el TEI “és una aposta estratègica de present i de futur, que defineix un model de ciutat més humana i més sostenible, i que permetrà l’Ajuntament assolir el 2020 els objectius de reducció d’emissions pròpies amb 10 anys d’avançament respecte el que estableix el Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia”, que fixa la reducció més enllà del 40% per a l’any 2030.

El projecte TEI, un dels que l’Ajuntament de Terrassa desenvolupa dins de l’estratègia smart city, consta de les següents línies d’actuació:

• Substitució de tot l’enllumenat públic per llums de LED (28.800 llumeneres) i

implantació de plataformes de gestió i monitorització de l’enllumenat.

• Renovació del sistema d’il·luminació interior a 87 edificis públics

• Instal·lació de 15 plantes de generació d’energia fotovoltaica

• Estendre la xarxa informàtica municipal per millorar la gestió de l’electricitat i

facilitar el desenvolupament d’altres projectes smart city.

• Disposar d’un sistema d’informació energètic

• Renovació de la flota municipal d’autobusos incorporant vehicles híbrids.

L’actuació en l’enllumenat públic que s’inicia avui suposarà un canvi molt important a la ciutat, ja que consistirà en la substitució de totes les llums dels fanals actuals per tecnologia LED. En total, 28.800 fanals amb llum nova, amb els que la ciutat aconseguirà una gran reducció del consum elèctric, a més de millorar la qualitat de llum al carrer, més intensa i de millor qualitat cromàtica. A més, es preveu la renovació dels 400 quadres de comandament de l’enllumenat, i l’ampliació de la xarxa de fibra òptica municipal al 10% d’aquests. Així, també s’aconseguirà mallar la ciutat donant cobertura al desplegament d’Internet de les Coses (IoT), en línia amb el pla director Smart City Terrassa, al que pertany el TEI.

Una de les altres actuacions destacades en el marc del TEI és la renovació del parc de vehicles de transport públic urbà. El passat divendres 1 de març ja es van presentar els deu nous autobusos híbrids urbans que s’incorporen a la flota de Transports Municipals d’Egara S.A. (TMESA), l’empresa que gestiona el servei d’autobusos de transport públic de la ciutat. Amb aquesta adquisició, un de cada quatre autobusos urbans serà vehicle híbrid, donant compliment així a un dels compromisos del Pla de Mandat (2015-2019). La renovació progressiva de la flota d’autobusos, inclosa al projecte Terrassa Energia Intel·ligent (TEI), preveu en un termini de 10 anys la reducció de consum en 4.750.630 kWh/any, i la reducció de 1.460 Tn/any d’emissions de CO2. La inversió inicial per al desenvolupament del TEI, valorada en més de 22 milions d’euros, va a càrrec de l’empresa adjudicatària, que té un any per a implantar totes les millores. A partir del 2020, i durant catorze anys, l’Ajuntament pagarà a l’empresa una part dels estalvis generats, que variarà en funció del compliment dels objectius, de manera que l’empresa recuperarà la inversió en funció dels estalvis que efectivament generi.

Durant aquests 14 anys, la mateixa empresa serà l’encarregada del manteniment de la xarxa, amb costos molt inferiors als actuals. “La compra d’autobusos híbrids, el pas de l’enllumenat públic a la tecnologia LED, o la instal·lació d’aquestes 15 plantes de generació d’energia renovable fotovoltaica, representen la part més visible del TEI, un projecte que permetrà rebaixar la factura elèctrica anual i reduir l’emissió anual de CO2, en la línia dels països i ciutats més avançats d’Europa en polítiques mediambientals”, en opinió de l’alcalde.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa