MónTerrassa
Els CAPs de Terrassa comptaran amb 10 fisioterapeutes

Els Centres d’Atenció Primària de Terrassa comptaran amb 10 nous fisioterapeutes. El Departament de Salut ha anunciat la incorporació d’aquest perfil sociosanitari dins dels equips dels CAPs amb la voluntat de donar resposta a “una de les patologies més freqüents, les osteoarticulars, com per exemple, les lumbàlgies”.

D’aquesta manera, una desena de professionals s’aniran integrant dins dels centres amb un doble objectiu: per una banda, es busca promoure i millorar l’autonomia de la persona atesa; per l’altra, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments. Salut no ha especificat la distribució concreta d’aquests deu fisioterapeutes, però sí que ha destacat que és el segon municipi que més en tindrà, per darrera de Badalona (amb 13 noves incorporacions). A Sabadell se’n destinaran 10 mentre que a Rubí i Sant Cugat del Vallès, n’hi haurà 3 a cada lloc.

“Els fisioterapeutes, igual que els altres nous rols professionals que s’han anat incorporant els darrers anys, han de permetre una atenció primària que treballi amb un enfocament comunitari i preventiu per tal d’evitar en un futur moltes patologies”, ha manifestat el conseller de Salut, Manel Balcells.

Lumbàlgies, cervicàlgia, maluc crònic…

La idea és que aquests professionals se centrin principalment en l’atenció comunitària i especialment en les patologies d’alta prevalença i baixa complexitat. Estem parlant de dolors vertebrals (lumbàlgia o cervicàlgia), però també mal de genoll i/o mal de maluc crònic; dolor d’espatlla; i pacients amb risc de fragilitat.

Amb la incorporació dels fisioterapeutes als equips d’atenció primària (EAP) també es pretén “augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis dels seus barris, ciutats o pobles que siguin beneficioses en aquest context”. En aquesta línia, són habituals les activitats en escoles o amb col·lectius de gent gran, per exemple, sovint de manera coordinada amb els serveis de rehabilitació i altres agents comunitaris que participen en el procés assistencial.

Una altra àrea on els fisioterapeutes tenen un paper destacat és en la coordinació amb els metges de família, els infermers i les infermeres, i els treballadors socials, referents emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d’hàbits saludables i la prevenció de malalties, oferint una atenció integral de les persones per assolir el màxim manteniment de la seva autonomia.

Noves figures l’atenció primària: dietistes i higienistes dentals

La figura del fisioterapeuta s’uneix a la del dietista-nutricionista als centres d’atenció primària del país, que es va incorporar ara fa uns mesos. A Terrassa, des del Consorci Sanitari es dur a terme un Programa per a la promoció d’una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties, amb les professionals Clara Bretxa i Cintia Aneas, les quals donen cobertura als equips de primària tant de a població de Terrassa-Matadepera com de Rubí-Castellbisbal, sumant-se als diferents programes en què treballa l’atenció primària i comunitària, i ajudant a educar i promoure una bona alimentació.

Salut també va anunciar aquest passat més d’abril que la primera fase de l’aposta per incorporar higienistes dentals als CAPs també havia finalitzat en èxit. A Terrassa, des del desembre i fins a l’actualitat s’han integrat en els equips de primària un total de 8 professionals. Per ara, el servei va destinat exclusivament als infants de fins a 14 anys, dones embarassades i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica. L’objectiu però és que acabi arribant a cobrir tota la ciutadania en els pròxims cinc anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa