MónTerrassa
Salut invertirà 2,4 milions d’euros per enfortir l’atenció primària de Terrassa

El Departament de Salut ha explicat aquesta setmana als alcaldes del Vallès Occidental, Vallès

Oriental i Barcelonès Nord i Maresme com potenciarà encara més un dels àmbits i pilars fonamentals del sistema nacional de salut de Catalunya: l’atenció primària. Ho farà amb el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, que va més enllà de l’impacte que genera la COVID-19 i que compta amb una assignació total a la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord de 22,6 milions d’euros fins al 2022. Aquesta quantitat correspon a les assignacions als sectors sanitaris del Vallès Occidental (9,2 M€), Barcelonès Nord i Maresme Central (8 M€) i Vallès Oriental (5,4 M€). Les aportacions s’han presentat desglossades per àrees de gestió assistencial i/o municipis, amb l’import corresponent al 2020 i al 2021. Cal destacar les aportacions globals a grans municipis com Badalona (2,7 M€ fins al 2022); Sabadell (2,6 M€); Terrassa (2,4 M€); Santa Coloma de Gramenet (1,3 M€); Mataró (1,6 M€); o Sant Cugat del Vallès (1 M€).

Amb aquesta assignació es finançaran programes conjunturals per donar resposta a la COVID-19, com la incorporació de gestors COVID i de referents COVID Salut i Escola, i també programes estructurals per millorar el suport assistencial a les residències, reforçar l’atenció a la cronicitat, incorporar treballadors socials i incrementar el suport administratiu i tecnològic.

Amb el desplegament imminent d’aquestes mesures, el Departament de Salut posa en marxa el Pla d’enfortiment i transformació que està dissenyant des de fa mesos, i que la pandèmia ha accelerat. L’objectiu és millorar l’accessibilitat, millorar els processos, augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat, amb la incorporació de més professionals, enfortint el rol assistencial, maximitzant les competències professionals i incorporant altres perfils, així com les noves tecnologies.

Durant les reunions d’aquesta setmana amb els alcaldes i alcaldesses, la gerent de la Regió Sanitària Barcelona-Metropolitana Nord, Anna Aran, ha confirmat que el procés de contractació de nous professionals ja s’està produint i ha qualificat aquest Pla com “la gran palanca assistencial que ha de tenir l’atenció primària”. Aran també ha explicat l’estratègia de cribratges massius que s’han tornat a posar en marxa aquesta setmana i de cribratges més selectius que es duran a terme en breu, com els de joves majors de 18 anys d’entitats esportives.

En els diferents Consells d’Alcaldies també s’ha parlat del Pla d’obertura progressiva d’activitats. El delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, ha dit que la reobertura s’ha posat en marxa per una necessitat de “trobar l’equilibri entre protegir la vida i guanyar-nos la vida”, però ha insistit que “cal ser molt curosos, perquè estem molt lluny de la situació que teníem durant la desescalada del mes de juny. En aquests moments hi ha més pressió assistencial”. Anna Aran ha conclòs dient que “hem de complir estrictament les mesures de seguretat, perquè si ara arribés una tercera onada, ho faria amb més riscos que durant la segona onada. Cal la corresponsabilitat de tothom per poder seguir baixant la corba i la complicitat dels ajuntaments per sensibilitzar els ciutadans i ciutadanes que la situació encara és molt complicada”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa