MónTerrassa
Salut assegura que Janssen té “un major benefici que risc” en la franja 40-49 anys
  • CA

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha recalcat que les agències reguladores de medicaments han valorat que la vacuna de la covid-19 de Janssen té “un major benefici que risc” també per a les persones de 40 a 49 anys, després que el vaccí s’incorpori per a aquest tram d’edat, juntament amb Pfizer i Moderna. L’epidemiòleg Oriol Mitjà ha criticat que s’administri Janssen a menors de 50 anys pel risc de trombosi. Cabezas ha deixat clar que la possibilitat de trombosi és “molt molt infreqüent”. D’altra banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat l’actuació del departament en la vacunació de policies nacionals i guàrdies civils després que un jutge hagi demanat als Mossos que investiguin si el Govern va prevaricar.En roda de premsa aquest dijous, la doctora Cabezas ha recordat que la gran majoria de fàrmacs inclouen possibles efectes adversos i que la fitxa tècnica del vaccí de Janssen recull la possibilitat “molt i molt infreqüent” de trombosi severa.

La secretària de Salut Pública ha assenyalat també que la decisió d’ampliar amb Janssen la vacunació de les persones d’entre 40 i 49 anys, franja que s’ha obert aquesta setmana, es va prendre en els grups tècnics del Ministeri de Sanitat amb les comunitats autònomes després de considerar la recomanació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), segons la qual també es podia indicar en aquestes edats, ha dit Cabezas.

L’estratègia de vacunació se centra en aquests moments en el grup de 50 a 59 anys, amb un 62% que ha rebut la primera dosi, i en les segones dosis d’altres grups i col·lectius. En aquests moments, a Catalunya, un 87,4% de les persones majors de 60 anys han rebut almenys una dosi de la vacuna de la covid-19; un 79,3% dels majors de 50 anys. La doctora Cabezas ha assenyalat que a partir del 60% de cobertura en una franja d’edat, cal fer “una tasca més fina” per anar a buscar les persones que falten per rebre la punxada.

Els responsables de Salut confien que, si les vacunes segueixen arribant al ritme actual, es pugui baixar una dècada en les properes setmanes, si bé no han volgut especular sobre les dates. Tampoc han resolt si s’obrirà la dècada dels 30 als 39 anys o bé ja es farà una convocatòria general per als menors de 40 anys, ja que és una qüestió que s’està discutint en la ponència de vacunes, perquè les dues opcions tenen avantatges i inconvenients, han admès.

Una de les novetats d’aquesta setmana és que a través de la web de vacunació també es pot demanar cita per rebre la vacuna al centre d’atenció primària, a part dels punts massius.

3% dels casos són de la variant índia

El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha assenyalat que la variant britànica continua sent la dominant a Catalunya però que n’estan observant un retrocés per la introducció de les altres variants, bàsicament la brasilera i la índia, si bé la proporció encara és baixa. La variant índia, una de les que té més capacitat de transmissió, ha passat de representar del 0 al 3% en quatres setmanes. Se n’han detectat 29 casos. “És un procés molt dinàmic, en què predominen les variants millor adaptades i amb major eficàcia biològica. Caldrà la vigilància continuada de les variants en circulació”, ha destacat.

El conseller de Salut ha advertit que les noves variants podrien “entorpir” la situació i provocar un pas “enrere” en el control de la pandèmia, sobretot si s’escapen de la protecció de la vacuna: “Aquest podria ser un dels perills”, ha previngut. El doctor Pumarola ha assenyalat que sembla que la variant britànica és neutralitzada per les vacunes i la resta, se n’escapen de forma parcial. Cal seguir-ne l’evolució.

Preguntat per com està funcionant el sistema de rastreig actualment, Argimon ha explicat que la traçabilitat se situa actualment en el 82,5%.

“No hi ha cap voluntat de discriminació, és impossible”

Sobre la decisió d’un jutge de Barcelona perquè els Mossos investiguin si el Govern va prevaricar en la vacunació de policies nacionals, Argimon ha assegurat que els llistats de policia els van arribar “tard” i que, en rebre’ls, els van començar a vacunar, però que just després es va aturar l’administració d’AstraZeneca als menors de 60 anys. “No hi ha cap voluntat de discriminació, és impossible”, ha afirmat el titular de Salut.

Argimon ha defensat l’actuació de la conselleria, aleshores capitanejada per Alba Vergés, d’aquesta manera: “No m’entra al cap que el màxim responsable d’un departament pugui donar una directriu en aquest sentit. És un Departament de Salut. I la doctora Cabezas i jo, com a professionals sanitaris, tenim un codi deontològic. No acceptaríem mai aquesta directriu: No distingim ni per raó ètnica, ni de gènere, ni d’ideologia ni d’uniforme”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa