MónTerrassa
Es reparen i reforcen els murs de contenció al Torrent de Vallparadís
  • CA

Aquesta setmana s’han iniciat les obres de reparació i de reforç dels murs de contenció en un tram del Torrent de Vallparadís. Es tracta d’una actuació contractada per l’Agència Catalana de l’Aigua i que venen a “reparar uns danys que es remunten als anys 2012 i 2013, i que des d’aleshores, l’Ajuntament ha estat reclamant”. La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, ha especificat que aquestes obres van en concordança amb “la voluntat que les rieres estiguin en millors condicions per evitar incidents, davant possibles crescudes de cabal”. El contracte per a l’execució de les obres (que també contempla la reparació d’un tram de la riera del Palau a Can Guitard) ha estat adjudicat a l’empresa Vialitat i Serveis SLU, per un import de 598.910 euros i un termini previst d’execució de quatre mesos.

Els treballs programats al torrent de Vallparadís abracen un tram de 86 metres des de la travessa ubicada just abans de la confluència amb la riera de Palau, fins a la següent travessa aigües amunt, que es troba aproximadament a la meitat del tram a cel obert del torrent. Per poder dur a terme aquestes actuacions, a partir de divendres, dia 4, es tallarà la circulació de tot tipus de persones o vehicles pel camí que transcorre pel marge esquerre del torrent i que no és altre que el camí vell de Terrassa a Rubí.

En aquest cas, les actuacions es plantegen als dos marges del torrent i en tot l’ample i longitud de la llera. El projecte planteja la construcció de nous murs d’endegament mitjançant escullera, pel que s’obtindrà una solució més flexible i capaç d’absorbir petits moviments. Tant en els primers, com en els darrers 20 m d’actuació, aquests murs crearan una transició entre el nou endegament i l’existent, per a poder assolir el pendent més vertical, i seran d’escullera formigonada.

L’actuació contempla també revertir tota la base de la llera amb escullera per tal d’assegurar el manteniment de la seva cota, evitant l’arrossegament de material durant les avingudes. A més, es reforçarà la travessa existent just abans de la confluència amb la riera del Palau, amb una nova travessa molt més forta, que és fonamentarà sobre pilons.

Soterrament del torrent

L’inici de les obres per part de l’ACA arriben després que el Tribuna Superior de Justícia de Catalunya dictés sentència el juliol de 2018 que estimava el recurs d’apel·lació presentat per l’Ajuntament i condemnava l’Agència Catalana a executar les obres de reparació dels endegaments de la riera del Palau i del torrent de Vallparadís de Terrassa.

Arrel dels aiguats de l’any 1962, la part nord del torrent de Vallparadís, a partir d’un punt situat a l’alçada de la plaça de l’aigua es va desviar per l’avinguda de Jaume I cap a la de Barcelona, per la qual circula de forma soterrada seguint l’antic torrent de Can Palet. Des d’aquest mateix punt proper a la plaça de l’aigua, l’antic torrent de Vallparadís travessa soterrat per sota el Parc de nord a sud, pel mig del nucli urbà de Terrassa, fins l’encreuament amb la carretera de Rubí, constituint l’eix d’una conca urbana. A partir de la carretera, circula a cel obert fins a desembocar a la riera de Palau.

Planta general de les actuacions previstes al torrent de Vallparadís

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa