MónTerrassa
S’inicia la reparació del mur trencat al tram de la riera per Can Guitard
  • CA

Aquesta setmana s’inicien els treballs de reparació del mur trencat en el tram de la riera del Palau al seu pas per Can Guitard. Es tracta d’unes obres contractades per l’Agència Catalana de l’Aigua i que venen a “reparar uns danys que es remunten als anys 2012 i 2013, i que des d’aleshores, l’Ajuntament ha estat reclamant”. La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, ha especificat que aquestes obres van en concordança amb “la voluntat que les rieres estiguin en millors condicions per evitar incidents, davant possibles crescudes de cabal”.

Les obres se situen en un tram de 70 metres de longitud, ubicat just aigües amunt del gual de Can Guitard, al marge dret de la riera. En aquest sentit, està previst que es construeixi un nou mur de formigó armat, de 20 metres de longitud -15 metres corresponents als murs trencats i 5 metres per efectuar la transició amb la tipologia de murs existents-. El projecte aposta per uns fonaments més profunds per evitar que torni a passar el col·lapse sofert, ja que la llera té tendència a baixar la cota més per la manca de sediments que arriben que no pas pel que s’emporta l’aigua avall. D’aquesta manera, es disposarà d’una escullera que abastarà els 70 metres des del mateix gual de Can Guitard fins a 40 metres aigües amunt dels nous murs, protegint-los davant d’un possible descalçament. Alhora, es reconstruirà el talús de transició existent entre el propi gual i els nous murs mitjançant un mur d’escullera formigonada, d’uns 10 m de longitud.

L’inici de les obres per part de l’ACA arriben després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictés sentència el juliol de 2018 que estimava el recurs d’apel·lació presentat per l’Ajuntament i condemnava l’Agència Catalana a executar les obres de reparació dels endegaments de la riera del Palau, i del torrent de Vallparadís de Terrassa.

Murs malmesos per l’erosió

La riera de Palau flueix per l’oest del nucli de Terrassa; el seu curs segueix el sentit nord-sud, fins a confluir amb la riera de la Arenes, punt a partir del qual ambdues formen la riera de Rubí. Arran de les riuades de l’any 1962, el curs de la riera de Palau va ser modificat i endegat mitjançant una canalització amb murs d’endegament en tot el tram que voreja pel costat oest del nucli urbà de Terrassa. Aproximadament a l’alçada dels Jutjats recupera la seva antiga llera. Des d’aquí i fins a la seva confluència amb la riera de les Arenes l’estat dels murs i de les travesses està molt malmès per l’erosió, la qual ha provocat que en alguns punts les estructures hagin col·lapsat.

Planta general de les actuacions previstes a la riera del Palau

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa