MónTerrassa
La història del rellotge del Sant Esperit de Terrassa
  • CA

La història del rellotge de la basílica-catedral del Sant Esperit de Terrassa. Curiositats de la ciutat egarenca.

El veïns de la vila de Terrassa, l’any 1871, van obrir una subscripció voluntària per fer possible la instal·lació d’un nou rellotge públic a la torre del campanar de l’església parroquial del Sant Esperit. A tal efecte es va crear una comissió encarregada de la seva compra així com de la instal·lació.

El dia 3 de desembre de 1871, el Ple de l’Ajuntament es feia ressò de la petició de l’esmentada comissió

El dia 3 de desembre de 1871, el Ple de l’Ajuntament de Terrassa es feia ressò de la petició de l’esmentada comissió ciutadana de poder utilitzar la campana major de la torre de l’església per al toc de les hores.

L’Ajuntament hi va donar el seu consentiment tot esperant, també, el beneplàcit del rector del Sant Esperit. El 21 d’abril de 1872, la comissió veïnal va fer entrega de l’esmentat rellotge al Consistori. És per això que l’Ajuntamen tés el propietari del rellotge públic del campanar de la Basílica del Sant Esperit i té sota la seva responsabilitat el seu manteniment. Un fet que habitualment es desconeix per la major part de la ciutadania, i que forma part dels records històrics.

Rellotge / Fabricat a Morez, França. Adquirit amb donatius dels ciutadans gràcies a l’impuls de / Llorenç Font de Gaià i Solà

Com a testimoni de la seva instal·lació ha quedat la gran placa que hi ha a la sala del rellotge que dóna fe del fet amb una inscripció en llatí que traduïm: «Rellotge / Fabricat a Morez, França. Adquirit amb donatius dels ciutadans gràcies a l’impuls de / Llorenç Font de Gaià i Solà / instal.lat per ell mateix, expert en l’art de la rellotgeria, i beneït per la festa de la Immaculada Concepció / any 1871».

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa