MónTerrassa
La prova pilot de la L12 “bus a demanda” es prorrogarà fins a finals d’any
Sessió informativa del bus a demanda a Can Palet de Vistalegre
Sessió informativa del bus a demanda a Can Palet de Vistalegre | AV Can Palet de Vistalegre

!--akiadsense-->

El passat mes de juliol, l’Ajuntament de Terrassa, amb l’assessorament de l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), va posar en funcionament la nova línia L12 Flex. La mesura es va aplicar com una prova pilot de servei d’autobús a demanda, amb l’objectiu d’adaptar aquesta línia a les necessitats reals de la ciutadania, oferint un horari fix i un altre a demanda. Degut a l’incidència de la pandèmia en la mobilitat, l’Ajuntament ha decidit que la prova pilot, que en principi havia de durar tres mesos, s’allargui fins a finals d’any. D’aquesta manera se seguirà facilitant al barri de Can Palet de Vista Alegre la connexió amb el centre de la ciutat i es podrà valorar amb dades més extenses el funcionament de la línia.

Les dades recollides fins ara demostren la bona acollida de la nova línia L12 Flex, que ha augmentat molt significativament el seu nombre de persones usuàries amb el pas dels mesos. Si al juliol n’hi havia 104 persones usuàries registrades per fer ús del servei de bus a demanda, aquest passat octubre ja n’eren 214. D’altra banda, el fet que la majoria de nous usuaris i usuàries es registrin a través de l’app, també confirma que aquesta és una eina útil i de fàcil ús per a la ciutadania. A més, segons les dades registrades, les persones que han de fer servir la L12 Flex prefereixen fer la reserva del servei a través de l’app ne-mi, més que per telèfon. Així es desprèn de les dades registrades durant els primers quatre mesos de funcionament d’aquesta línia de bus a demanda: dels 214 usuaris totals registrats, 134 (63%) ho van fer a través de l’app i 80 (37%) mitjançant la via telefònica.

Un dels avantatges del servei de bus a demanda és que s’eviten els viatges en buit, és a dir, sense cap passatger. En aquest sentit, en l’últim mes de funcionament, la L12 Flex ha evitat que un 11% de les expedicions es realitzessin amb el vehicle buit, el que suposa un estalvi important i també una millora de l’eficiència del servei. El nombre d’usuaris únics ha augmentat un 14%, passant dels 99 del mes de juliol als 113 actuals. Tenint en compte que el nombre de validacions ha estat de 824, podem dir que durant el mes d’octubre cada passatger/a ha realitzat de mitjana set viatges al mes.

Com funciona?

La nova L12 Flex és un model diferent de transport a demanda, més flexible, ja que la reserva es pot fer amb només 15 minuts d’antelació. Això és possible gràcies a que s’utilitza el sistema Galileo de navegació per satèl·lit. La sol·licitud del servei a demanda es pot fer via telefònica -a través del 900 69 65 66- o bé mitjançant l’aplicació mòbil ne-mi, indicant la parada d’origen i la destinació i l’hora de sortida. A més, a través de l’app també és possible reservar el servei encara que aquest ja s’hagi iniciat, sempre que el bus encara no ha passat per la parada d’origen sol·licitada per l’usuari. Aquesta aplicació també permet cancel·lar reserves i, des del centre de control, restablir el servei segons les modificacions que hi hagi hagut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa