MónTerrassa
El Procicat: el ‘sanedrí’ que decideix les restriccions per la pandèmia

Procicat, una paraulda que en poc temps s’ha instal·lat en el llenguatge comú, no és res més que l’acrònim de Pla Territorial de Protecció civil de Catalunya, una taula que reuneix representats polítics i tècnics de diversos organismes implicats en la decisió de les mesures per fer front a algun tipus d’emergència. Tot i que s’ha popularitzat sobretot a partir del març del 2020 a causa de les importants afectacions de la pandèmia de la Covid-19 en la vida quotidiana dels ciutadans de Catalunya, és un pla que fa temps que existeix i per altres motius.

En realitat, el Procicat es pot activar per emergències generals i per incidències greus en el subministrament de serveis bàsics; així com per emergències associades a riscos no especials que es puguin produir en l’àmbit de Catalunya, llevat del risc bèl·lic i de les centrals nuclears de potència. També es podrà aplicar en àmbits territorials inferiors.

Hi ha alguns riscos, com els de l’actual pandèmia, que disposen d’un pla d’actuació propi dins del Procicat, a causa de les seves peculiaritats i a les de l’organització prevista per a la seva gestió.

En el cas del Procicat activat per fer front a la Covid-19, el comitè tècnic està integrat per representants del següents organismes, que es reuneixen de forma periòdica i estan al darrere de plans com el d’obertura que justament es començar a despelgar aquest dilluns 23 de novembre:

Departament de Salut (Salut Pública, SEM)

Departament d’Interior (Protecció Civil, Bombers, Mossos d’Esquadra, 112)

Direcció General de Coordinació Interdepartamental

012

Protecció Civil Ajuntament Barcelona

Creu Roja

Delegació del govern espanyol a Catalunya

Esports

Funció Pública

Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

Departament de Justícia

Departament d’Empresa i Coneixement

Departament d’Educació

Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda

Departament de Cultura

Departament de Presidència

Departament de Territori i Sostenibilitat

Delegacions territorials (Barcelona, Girona, Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Penedès i Catalunya Central)

Aquest pla específic per la Covid-19 dins del Procicat el dirigeix el Departament de Salut. A diferència d’altres plans d’emergència, en aquest pla és la conselleria que encapçala Alba Vergés la que marca el camí. Els altres plans d’emergència els controla Interior, es tracta de l’Inuncat (inundacions), Plaseqcat (accidents químics), Neucat (nevades) o el Ventcat (episodis de ventades).

El pla d’actuació del Procicat per pandèmies va passar el 3 de març a denominar-se Pla per a emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc. El pla es va revisar amb motiu de la Covid-19 amb un acord de Govern que tenia en compte el fet que en els darrers anys diversos brots de malalties transmissibles emergents han afectat les poblacions humanes amb conseqüències i efectes diferents.

L’acord, tot i reconèixer que no existia un risc nou, establia que els brots eren esdeveniments que podien ser cíclics, i per tant, tal com refereix el reglament sanitari internacional de l’OMS, s’esperava que els països membres es preparessin. Per això, l’acord exposava la necessitat de manteniment i actualització del pla nacional de resposta d’emergència de salut pública.

Aquesta mesura dle 3 de març, a pocs dies del confinament perimetral d’Igualada i de l’estat de l’alarma decretat pel govern de Pedro Sánchez, adaptava l’anàlisi de risc emprada el 2010, enfocada al concepte de pandèmies per ajustar-la al concepte de malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, d’acord amb l’OMS i els criteris del Departament de Salut.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa