Foto virtual dels guanyadors de la 8a edició del Premi Escola Agricultura i Alimentació Ecològica

Foto virtual dels guanyadors de la 8a edició del Premi Escola Agricultura i Alimentació Ecològica | Gencat

El projecte ‘Vivim el món rural’, de l’Escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon (Segarra) ha estat el guanyador de la 8a edició del Premi Escola Agricultura i Alimentació Ecològica. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix de la necessitat i l’interès que es detecta en l’alumnat per poder interactuar, gaudir i participar activament en l’entorn natural de Sant Ramon, en una comarca que basa la seva economia en l’agricultura de secà, complementada amb la ramaderia, en un entorn rural i natural. Els premis s’han lliurat de forma virtual, amb la participació dels consellers d’Agricultura i Educació, Teresa Jordà i Josep Bargalló, i de la presidenta de l’Associació Vida Sana, Ángeles Parra.

El segon premi ha recaigut en dos projectes. Per una banda, ‘Educació vital’ de l’Escola Vedruna, de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès). Es tracta d’un projecte que aplica la nova concepció de l’ensenyament seguint les tendències de la Nova Escola 21 i les de les Escoles al Bosc europees. Consisteix a crear un espai natural amb bosc mediterrani, bosc de ribera, hort i matollar a partir d’un espai degradat del municipi, on l’alumnat podrà aprendre habilitats, coneixements, experiències i vivències a través de la convivència intergeneracional i interescolar. És un projecte obert a la participació de molts alumnes de diversos centres, amb molt potencial de futur.

Comparteix aquest segon premi el projecte ‘Fem un mercat ecològic i sostenible a l’escola’, de l’Escola Enxaneta de Terrassa, que, partint del treball amb l’hort escolar, estudia noves alternatives de consum per treballar en la millora del nostre entorn humà i del medi ambient. A patir d’una sèrie de visites a mercats, ecobotigues i productors, l’alumnat va fer un procés reflexiu que va culminar en el disseny i muntatge d’un mercat sostenible a l’escola per a tot l’alumnat i les seves famílies.

En la seva intervenció, Teresa Jordà ha destacat que enguany “el nivell de les 24 candidatures que s’han presentat ha estat molt elevat i el jurat ha tingut difícil arribar a un veredicte que satisfés tothom”. Per aquesta raó, “la solució ha estat donar el segon i tercer premi a dos guanyadors cadascun, a més d’atorgar un premi accèssit, per poder reconèixer el treball i els projectes de sis candidatures diferents”.

Per la seva part, el conseller Bargalló ha agraït la participació dels centres educatius i ha donat les gràcies a les direccions dels centres i al professorat “per la feinada que estan fent aquests dies per aconseguir que les escoles estiguin obertes i siguin segures”. “Ara que, des de la societat, diem que l’alimentació ha de ser de proximitat, i que el valor és el que fa la gent que està amb nosaltres i que treballa al camp o al mar, hem de dir també que no hi ha res més de proximitat que l’escola”, ha afegit.

Nou comentari