MónTerrassa
Les noves regles del joc a Catalunya a partir de dilluns
  • CA

Enmig de crítiques d’alguns experts per manca de concreció, el Govern ha donat a conèixer unes noves mesures per tal de frenar la Covid-19 a Catalunya. Després d’unes setmanes de descens, un cop es va superar el pic de la segona onada, el país s’ha vist de nou entrant en una tendència d’augment. L’alarma, a més, s’ha vist augmentada després que el secretari general de Salut Pública, Josep Maria Argimon, digués aquesta setmana que els càlculs que Salut fa amb més dades pinten una situació encara més greu de la que traspúa amb la interpetació de les dades diàries que ofereix el Govern. Les dades han quedat en entredit i entre els experts no hi ha consens sobre quina és la velocitat de propagació real de la pandèmia. També cal tenir en compte que, càlculs alternatius, pronostiquen que en dos dies hi haurà una frenaada de la velocitat de propagació (Rt), fet que probablement ajudi a rebaixar l’alarma.

Les noves mesures, però, han quedat negre sobre blanc en un comunicat del Govern emès després de la roda de premsa que van fer conjuntament divendres el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó. A continuació, la relació de normes i excepcions que van traslladar en aquesta compareixença, que serveixen de guia per no perdre’s en aquesta nova fase que, en principi, s’allargarà des del 21 de desembre fins a l’11 de gener del 2021. Ara bé, cal tenir en compte que el 28 de desembre es podrien revisar algunes de les normes.

Activitat social

Sempre que sigui possible s’ha de mantenir la bombolla de convivència i prou. Les activitats socials estaran limitades a 6 persones com a màxim. De manera excepcional, els dies festius, és a dir, el 24, 25, 26 i 31 de desembre i els dies 1 i 6 de gener, les trobades podran ampliar a un màxim 10 persones, sempre i quan, com a molt coincideixin un màxim 2 bombolles de convivència.

Mobilitat

En relació a la mobilitat, es continua amb el perímetre tancat al conjunt de Catalunya, excepte per visites a familiars o a gent propera durant aquests dies de Nadal. I, en quant a la mobilitat dins del territori català queda restringida la mobilitat a l’àmbit comarcal tota la setmana fins el dia 11 de gener. Així doncs, aquest confinament comarcal tindrà una excepció, quan una bombolla de convivència vagi a casa d’un familiar o persona propera, es desplaci a una segona residència, o vagi a un establiment hoteler o casa rural.

Tot plegat, s’haurà de fer complint amb el confinament nocturn, des de les 10 del vespre fins a les 6 del matí, llevat de la nit de Madal i la nit de Cap d’Any, quan el confinament començarà a la 1 de la matinada i a excepció també de la Nit de Reis, amb un confinament començarà a les 11 de la nit.

A banda, i pel que fa a la zona transfrontera entre Andorra i l’Alt Urgell, s’assimilarà a una sola comarca, de manera que es permetrà la mateixa mobilitat entre aquests territoris de la mateixa manera que es fa a nivell comarcal.

Regulació de les activitats i sectors econòmics

En relació a l’hostaleria i la restauració a partir de dilluns bars i restaurants podran obrir al públic per servir esmorzars i dinars, i per tant tindran permesa l’obertura en 2 franges horàries: de les 7:30 a les 9:30 del matí, i de les 13:00 a les 15:30 hores.

També i tal com estava fixat fins a data d’avui, els establiments que facin menjar per emportar, també podran servir sopars en aquesta modalitat des de les 7 de la tarda fins a les 10 del vespre, al mateix establiment, i fins a les 11 de la nit, en el cas del servei a domicili, tal i com es feia fins ara.

Mesures establertes pel que fa a l’aforament interior d’un 30% a l’interior, 4 persones per taula amb l’excepció de que si es tracta d’una bombolla de convivència, i la separació entre taules. A banda, obligatorietat d’utilitzar la mascareta sempre que no es mengi o begui, entre plat i plat, quan es parli, o s’esperi el servei. Totes aquestes mesures també són d’obligat compliment a les terrasses.

Sector del comerç

Els comerços i centres comercials podran continuar oberts amb les mateixes limitacions d’aforament que hi havia fins ara, però hi ha una nova restricció que afectarà a gimnasos i establiments de restauració situats en centres comercials que hauran de tancar.

Equipaments esportius

També es mantindrà l’obertura de les instal·lacions i equipaments esportius que estiguin a l’aire lliure, amb un aforament del 50%, tal i com estava permès fins ara. I en quant als equipaments esportius en espais tancats, es mantindrà l’aforament màxim del 30% i amb cita prèvia. I, com a novetat, excepte de les activitats aquàtiques, qualsevol activitat física que es faci en un gimnàs s’haurà de poder fer amb mascareta, de manera que les activitats físiques d’alta intensitat que s’han de fer sense mascareta, només és podran fer a l’aire lliure.

Activitats culturals

Continuaran obertes amb un aforament del 50%, sempre i quan no sobrepassin les 1.000 persones.

El Nadal i els nens i nenes

No hi hauran patges reials recollint les cartes dels nens i nenes i que aquests les hi hauran de fer arribar per via telemàtica, per correu electrònic, o whatsapp o mitjançant les bústies de correus o les bústies que es puguin habilitar a tal efecte. I, en aquest mateix sentit, s’està treballant també des del món local i Protecció Civil per unes cavalcades de reis més estàtiques i menys dinàmiques.

Calendari escolar

El curs escolar es reprendrà el dia 11 de gener en comptes del 8 de gener, com estava previst, amb l’objectiu de tenir uns dies de marge per poder detectar eventuals casos de contagi durant les festes, i evitar així la seva interacció amb el seu grup bombolla lectiu.

Centres de culte

Es mantenen les mesures en quant als centres de culte, del 30% d’aforament i un topall màxim de 1.000 persones.

Recomanació del teletreball

El Govern manté el teletreball com una recomanació per tal de reduir la mobilitat. Demana compromís a empreses, sindicats i treballadors i reclama que sempre que es pugui es teletreballi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa