MónTerrassa
El nou catàleg amb el patrimoni agrícola del Vallès arriba als instituts
  • CA
El catàleg recull varietats agrícoles com l'olivera becaruda
El catàleg recull varietats agrícoles com l’olivera becaruda | CCVO

!--akiadsense-->

Tots els instituts de secundària de la comarca estan reben aquests dies un exemplar de la publicació “Memòria agrícola i prospecció de varietats locals del Vallès Occidental”, que recull informació sobre el patrimoni agrícola de la comarca. D’aquesta manera es vol apropar als centres educatius la tasca de les persones que han conservat la tradició agrícola al llarg dels anys fent-la arribar fins als nostres dies, en una comarca eminentment industrial. També es pretén que els docents en puguin disposar en la seva activitat curricular.

Aquest recull neix de prospeccions fetes arreu de la comarca i gràcies a entrevistes realitzades a persones coneixedores d’aquest llegat. D’aquestes trobades se n’han extret coneixements sobre varietats locals, sobre el maneig i les pràctiques agrícoles i sobre la història agrària del territori. La publicació és un document viu, un punt de partida per seguir avançant en la conservació i recuperació d’aquest patrimoni.

Històricament, el Vallès Occidental ha estat un territori agrícola. La referència que predomina en la cultura agrària vallesana és la del cultiu de la vinya. El creixement i especialització d’aquest cultiu va començar el segle XVIII i continuà creixent al llarg del XIX. L’arribada de la fil·loxera, a mitjans del XIX va provocar una crisi que afectà milers de pagesos i pageses. Moltes explotacions vallesanes van prendre la determinació de diversificar els cultius introduint fruiters i productes d’horta per a la seva comercialització als mercats locals, a Barcelona i en alguns casos a l’estranger. Cultius com el del presseguer, el cirerer, l’olivera, el meló, la maduixa o la mongeta van guanyar un espai molt important.

Malgrat tot, la gran industrialització de la comarca al s.XX va suposar la desaparició de bona part del patrimoni agrícola i la disminució del sector de la pagesia. No obstant, resta una bona mostra de varietats locals repartides a la comarca, moltes de les quals s’apleguen al catàleg presentat pel Consell Comarcal, on s’hi troben recollides varietats de vinya, d’horta, de fruiterar i d’olivera, així com algunes curiositats sobre la cultura agrària local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa