MónTerrassa
Neix la Fundació Educativa Terrassa
  • CA

Dues entitats històriques de Terrassa en l’educació en el lleure i l’acció social, l’Associació Can Palet i Grup Colònies Ca n’Anglada, s’han unit en un projecte comú formant la Fundació Educativa Terrassa. Ambdues ja treballaven conjuntament des de feia 10 anys, però totes dues mantenien la seva pròpia idiosincràsia. Ara però, s’han cohesionat esdevenint una mateixa entitat amb l’objectiu de guanyar visibilitat i múscul executiu a la ciutat. Amb aquest canvi es pretén tenir més força a Terrassa en un moment en el que la realitat de les famílies i els infants en situació de vulnerabilitat ha empitjorat i, fins i tot, s’ha estès a altres famílies que, fins a la data, no patien privacions.

Jordi Fàbregas, President de la Fundació Educativa Terrassa, comenta que el principal objectiu d’aquest canvi és guanyar cos a la ciutat de Terrassa, i afegeix que aquest pas endavant s’ha pogut realitzar gràcies a la gran labor que han fet les dues entitats en els darrers 10 anys. Fàbregas no oblida que la llavor de tot el projecte va tenir lloc l’any 1966 amb l’Esplai Can Palet, que formava part de la parròquia de Sant Josep, i ressalta que la voluntat actual és educar amb valors sense fer catequesi.

La Fundació Educativa Terrassa manté la mateixa missió de treballar per l’educació d’infants, joves i adults en el temps de lleure per aconseguir despertar en aquests uns comportaments, actituds i valors amb la intenció que transcendeixin a totes les situacions de la seva vida. Per aconseguir-ho entén que s’ha de fer a través de dos vessants: l’educació en el lleure, on té més de quaranta anys d’experiència i l’acció social. La tasca es realitza de manera conjunta, coordinant-se amb les escoles on assisteixen els infants, les seves famílies i l’Equip de Serveis Socials del territori, entre d’altres. Josep Rodríguez, Director General de la Fundació Educativa Terrassa, afegeix que: «Amb aquest nou projecte volem defensar els drets dels infants i treballar per la igualtat d’oportunitats on la bretxa social cada vegada és més important». Inicis del projecte La llavor de la present Fundació Educativa Terrassa cal cercar-la l’any 1966-67 a la parròquia de Sant Josep de Terrassa, quan s’organitzaven activitats els dissabtes a la tarda, algunes excursions els diumenges i colònies d’estiu. Tal i com comenta Fàbregas la tasca integradora que va dur a terme en aquell moment l’Esplai Can Palet amb la finalitat que els nens i nenes respiressin aire pur lluny de l’activitat tèxtil que es vivia en aquell moment a la ciutat, on les xemeneies omplien l’aire de sutge, va ser molt transcendent. L’any 1972 tant l’esplai com les colònies estaven totalment consolidats. Hi havia infants, i també un grup de famílies, que participaven i motivaven a altres famílies a apuntar els infants a l’esplai. A poc a poc les inscripcions van anar creixent, i a finals de la dècada dels 70 l’esplai contava amb 150 inscripcions durant l’any.

Al llarg de la seva història l’esplai ha anat avançant en funció de les necessitats que, els diferents equips de monitors, han anat detectat en el seu entorn més proper. D’aquesta manera l’any 2008 va néixer el centre diari, regularitzat com a organització amb el nom d’Associació centre Diari Can Palet. El 10 d’octubre del 2012 es van unir els projectes del Centre d’Esplai i el Centre Diari, formant l’Associació Educativa Can Palet amb la missió de poder oferir una proposta més integral als infants i famílies del barri. Activitats que porta a terme la Fundació Per a la consecució dels objectius fundacionals, la Fundació desenvolupa les activitats que el Patronat considera necessàries directament i/o en col·laboració amb altres entitats, institucions o persones, d’acord amb el que estableix la normativa sobre fundacions.

En concret, a fi de dur a terme la finalitat fundacional, la Fundació desenvolupa les activitats que, sense ànim exhaustiu, s’enumeren a continuació: 1-. Centre Obert 2-. Centre Diari 3-. Atenció Psicoterapèutica 4-. Esportives 5-. Espai de Criança (0-3 anys) 6-. Activitats de lleure 7-. Activitats sociocomunitàries 8-. Espai Familiar 9-. Orientació laboral 10-.

Assessorament formatiu Patronat de la Fundació Sr. Jordi Fàbregas i Oliván, President Sr. Joan Lázaro Padrós, Vicepresident Sr. Miguel Ángel Salazar Garcia, Tresorer Sr. Francesc Xavier Puig Mollet, Secretari Sr. Francesc Gutiérrez Gayoso, vocal Sra. Pepi Costa Ballbé, vocal Sra. Susanna Salvador Iborra, vocal Sr. Miguel Ángel Jaimes Duarte Sr. Josep Rodríguez Montserrat, Director General La Fundació Educativa Terrassa vol donar resposta als nous reptes socials que sorgeixen a la ciutat, convertint-se en un espai de convivència entre infants de diferents orígens, perquè aquests no siguin un factor de desigualtat i exclusió social. Sobre la Fundació Educativa Terrassa La Fundació Educativa Terrassa és una entitat dedicada a l’acció social i a l’educació en el lleure, que treballa a favor de la integració social dels infants i joves principalment en els barris de Terrassa de Can Palet, ca n’Anglada i Egara.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa