MónTerrassa
Mútua Terrassa lidera un estudi mundial sobre la celiaquia
  • CA

El Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) ha liderat un estudi multicèntric publicat recentment a la revista Alimentary Pharmacology and Therapeutics 2020 que evidencia l’elevada precisió del limfograma celíac per al diagnòstic de la malaltia celíaca en pacients amb atrofia de vellositats i serologia celíaca negativa.

Es tracta d’un test que si resulta positiu s’associa a una probabilitat de diagnòstic de malaltia celíaca del 92%, i que es pot determinar en la biòpsia inicial. En el treball, titulat Gamma delta+ intraepithelial lymphocytes and coeliac lymphogram in a diagnostic approach to coeliac disease in patients with seronegative villous atrophy, també hi han intervingut investigadors de l’Hospital Clínic Sant Carlos, l’Hospital Fundación Jiménez Díaz, l’Hospital Universitari Ramon y Cajal així com del Complex Assistencial Universitari de León.

Únicament un 30% dels pacients amb atròfia de vellositats seronegativa tenen malaltia celíaca i són de difícil diagnòstic. L’esmentat limfograma celíac -avaluat per citometria de flux en una mostra de teixit duodenal obtinguda a l’endoscòpia inicial- proporciona un diagnòstic immediat i definitiu a aquests pacients que es contraposa als algoritmes diagnòstics actuals, els quals requereixen esperar entre 12 i 18 mesos (amb dieta sense gluten) per comprovar la curació histològica.

Els professionals del Servei de l’Aparell Digestiu de l’HUMT que han liderat l’esmentat estudi formen part -des del passat 2018- del Centro de Investigación Biomédica en Red-Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBERehd), un consorci que té per objectiu promoure la investigació d’excel·lència. La pertinença al CIBERehd reforça el servei en qüestió, li atorga un prestigi destacat entre la comunitat científica nacional i internacional i evidencia una clara orientació a la investigació traslacional per tal d’obtenir resultats transferibles a la pràctica clínica, tal i com es desprèn del present estudi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa