MónTerrassa
El MNACTEC repassa l’evolució de les pandèmies i grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat
  • CA
sss

!--akiadsense-->

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) ha inaugurat l’exposició “Epidèmies i pandèmies. L’enemic invisible”, que presenta l’evolució de les grans plagues sanitàries que ha patit la humanitat al llarg de la seva història i fins l’actualitat, des d’una òptica històrica, científica, tecnològica i social.

“Epidèmies i pandèmies” exposa les relacions dels diferents organismes vius, així com els conceptes de malaltia i salut, brot, epidèmia i pandèmia. L’exposició analitza les grans epidèmies que ha patit la humanitat, i específicament les viscudes a Catalunya, i presenta les innovacions científiques i tecnològiques que han permès el coneixement del món dels microorganismes i de la transmissió de les malalties i el seu tractament.

L’exposició s’estructura en 7 àmbits, que tracten des de l’origen de la vida i els primers microorganismes fins a la situació pandèmica actual i la recerca científica associada: Un món ple de vida; Malaltia versus salut; Brot, epidèmia i pandèmia; Malalties, metges i vacunes; La salut pública; La globalització i la gran pandèmia del segle XXI, i En els límits de la vida.

A través de la recuperació del fons fotogràfic del Doctor Jaume Ferran i Clua (1851 – 1929), dipositat parcialment a l’arxiu d’imatges del MNACTEC, s’explica el procés de desenvolupament i usos de les vacunes, així com la tasca duta a terme per aquest eminent científic, que va desenvolupar la vacuna del còlera.

Objectes històrics i mòduls interactius

A l’exposició s’hi mostren objectes de diferents èpoques que han contribuït al tractament de diverses epidèmies, entre els quals destaquen: un singular carro-estufa de desinfecció de primers del segle XX per lluitar contra la propagació d’epidèmies; un pulmó d’acer de 1958 per tractar la poliomielitis; un respirador automàtic d’Egnström de 1960 per a pacients amb dificultats respiratòries, i una recreació del Laboratori Municipal de Barcelona de principis del segle XX, a partir d’objectes històrics del laboratori, documents i dibuixos anatòmics del Dr. Ferran.

“Epidèmies i pandèmies” presenta també 7 mòduls interactius que complementen la informació de l’exposició d’una manera participativa. Els temes tractats en els interactius són: les grans epidèmies que ha patit la humanitat i les viscudes a Catalunya; la sintetització de les vacunes, i la història de les vacunes. També s’exposen models en 3D d’una cèl·lula humana, d’un bacteri, d’un virus del tipus bacteriòfag i d’un virus del tipus coronavirus, i un simulador de cultius de microorganismes. Per últim, els visitants poden interactuar amb el joc de les vacunes per aprendre com funcionen les vacunes.

El MNACTEC

El MNACTEC és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya i té com a missió mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del MNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l’arquitecte Lluís Muncunill, construït entre 1907 i 1908 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 2019.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa