MónTerrassa
Més de 5 denúncies diàries per violència masclista al Vallès Occidental
  • CA

Durant el quart trimestre de 2021 s’han presentat 519 denúncies per violència masclista al Vallès Occidental, xifra que representa més de 5 denúncies diàries de mitjana. Així ho exposa l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que publica un recull de dades estadístiques judicials trimestrals relacionades amb la violència de gènere al territori. Aquestes 519 denúncies representen un 7,7% menys (+28) respecte al tercer trimestre del 2021, però interanualment, la xifra augmenta un 2% (-12).

Del total de denúncies presentades, el 87,7% (456) van ser presentades per la víctima amb un atestat policial. A molta distància, se situa el 9,8% (51) de denúncies presentades al jutjat amb part de lesions.

Pel que fa les ordres de protecció, durant el quart trimestre s’en van iniciar 93, de les quals van ser denegades el 50,5%. Per tant, no s’han adoptat ni la meitat. A la comarca, la proporció d’ordres de protecció denegades és inferior que a la província de Barcelona (52,9%), però lleugerament per sobre de la del conjunt de Catalunya (48,7%). La denegació de les ordres de protecció en l’àmbit català continua sent notablement superior a la del conjunt de l’estat (28,5%).

Concentració a Terrassa contra la violència masclista
Concentració a Terrassa contra la violència masclista

En el quart trimestre de 2021, un total de 14 dones es van acollir a la dispensa de l’obligació a declarar per cada 100 denúncies presentades. La ràtio comarcal és similar a la de la província, però superior a la del conjunt de Catalunya i a la del d’Espanya. El 51,1% de les resolucions dels procediments judicials a la comarca són per sobreseïment provisional i el 31,2% per elevació a l’òrgan competent, similar a la resta de territoris supramunicipals. A la comarca, l’11,7% dels procediments judicials van acabar en sentència condemnatòria, similar al trimestre anterior. Aquest percentatge és superior al provincial (6,5%) i al català (8,8%), però inferior al de l’estat (13,6%).

L’objectiu de l’informe de l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental és facilitar l’accés a les dades de l’activitat judicial sobre violència de gènere als agents i actors del territori implicats en la visibilització i sensibilització d’aquesta problemàtica. També vol contribuir a l’anàlisi de la informació per orientar el disseny i la planificació de les polítiques públiques de prevenció i actuació sobre la violència masclista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa