MónTerrassa
A Terrassa, reciclar llaunes i ampolles de plàstic té premi gros
  • CA

Reciclar llaunes i ampolles de plàstic té premi. Terrassa és una de les ciutats (hi ha 30 localitats catalanes en total) que participa en la iniciativa Reciclos, impulsada des del centre d’innovació d’Ecoembes, amb la qual es vol premiar la responsabilitat ambiental mitjançant un sistema de devolució i recompensa (l’anomenat SDR). D’aquesta manera, cada vegada que recicles les teves llaunes i ampolles de plàstic de begudes al contenidor groc o a les màquines Reciclos reps punts, els quals els pots canviar per participacions en sortejos o donar-los a projectes socials o ambientals.

A Terrassa tenim dos contenidors Reciclos. Es troben ubicats a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat Terrassa Rambla i Vallparadís Universitat. S’assemblen a les màquines expenedores però segueixen una mecànica inversa: enlloc de posar diners i rebre un producte, aquí és el ciutadà qui hi diposita les llaunes i ampolles de plàstic de begudes i a canvi rep un premi.

A tots els contenidors grocs

Però a més, a partir d’aquest dijous, dia 15 de setembre, gràcies a un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i Ecoembes, Terrassa també comptarà ben aviat amb un SDR que incorpora la tecnologia mòbil als mateixos contenidors grocs ja instal·lats a la via pública. D’aquesta manera no caldrà anar expressament als dos contenidors Reciclos, podràs anar a qualsevol dels 1.200 receptables de color groc a la via pública i participar en la campanya.

“Ja tenim 2000 usuaris registrats a l’App, i en volem més. Volem incentivar encara més el reciclatge del plàstic perquè actualment és un dels grans problemes que tenim. Treballem amb la reducció però si l’utilitzem, reciclem. Perquè pel nostre planeta és insostenible i també perquè cada llauna o ampolla posada en un lloc que no toca suposa per l’Ajuntament un cost extra, mentre que si entre tots fem les coses bé, això també repercuteix en un ingrés per les arques públiques”, ha subratllat la tinenta d’alcalde Lluïsa Melgares en l’acte de presentació de la iniciativa.

El gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, ha recalcat que es tracta de fer “un pas endavant per apropar el contenidor groc a la ciutadania des del punt de vista digital”. Aquesta promoció només serveix per envasos i ampolles. Però no es descarta que en un futur es pugui ampliar a altres envasos o a d’altres fraccions.

Presentació de la campanya Reciclos | Lluïsa Tarrida

Com funciona?

Els terrassencs només han de connectar-se a la webapp, escanejar el codi de barres de l’envàs que volen reciclar, depositar-lo a una de les màquines disponibles o els contenidors de color groc, i escanejar el codi QR que apareixerà a la pantalla o que es troba ubicat al costat mateix del contenidor. En fer-ho, obtindran punts, anomenats RECICLOS, que podran canviar per diferents recompenses disponibles. Hi ha un límit setmanal d’obtenció de punts perquè el que es busca és incentivar el reciclatge, sí, però també reduir el consum o generació de plàstic.

Amb els incentius que rebin per reciclar a les màquines de les estacions d’FGC, es pot participar en sortejos per bitllets de Ferrocarrils, patinets elèctrics, bicicletes, tauletes, motxilles i molt més. També podran contribuir a altres causes de caràcter solidari per ajudar la comunitat, tenint l’oportunitat de donar els seus punts a Roba Amiga de Terrassa o altres projectes socials o mediambientals que des de l’Ajuntament s’aniran escollint cada tres mesos. Fins a l’actualitat, ja s’han realitzat prop de 3 mil sortejos.

Descarregar aplicació per Apple

Descarregar aplicació per Android

25 kg de plàstic l’any per terrassenc

L’objectiu principal és fomentar la consciència ciutadana sobre la importància de la recollida selectiva, que encara són lluny del 60% que la Unió Europea marca pel 2030, tot i que milloren any rere any. A Terrassa, cada any generem prop de 25 quilos d’envasos per persona. I tot i que hem millorat les xifres de 2019, amb increments notables sobretot en paper i envasos, encara s’ha de continuar incentivant-ne el reciclatge correcte.

El 2021 es van recollir 5.300 tones de plàstic, les quals van a la planta de tractament de residus del Vallès on allà son seleccionades per diferents finalitats: reciclatge, reutilització però també per creació d’electricitat en aquells elements que no es poden reciclar.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Marina a setembre 16, 2022 | 17:07
    Marina setembre 16, 2022 | 17:07
    Em sembla una iniciativa estupenda... que no podré fer servir perquè el sistema operatiu del meu esmàrfon no és cap dels dos que estan de moda. Discriminació tecnològica. I tots els de dalt diuen que no volen que anem comprant mòbils cada cop que es queden "desfasats". Jo sí que sóc ecològica, que no els substitueixo fins que no em peten del tot!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa