MónTerrassa
Refugis per als lirons i rates cellardes del Parc Natural de Sant Llorenç

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac compta des d’aquesta primavera amb refugis creats especialment per als lirons. Es tracta d’un projecte impulsat des del Museu de Ciències Naturals de Granollers, nascut el 2004, al Parc del Montnegre i el Corredor.

Ara, s’hi suma Sant Llorenç, i per això s’hi han instal·lat diverses caixes niu en els rodals de bosc mixt on s’està desenvolupant també el Life Biorgest, projecte europeu d’innovació en mesures i orientacions de gestió forestal per a la millora de la biodiversitat en els boscos mediterranis. Els seguiments que es fan en tots aquests parcs compten amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i, a Catalunya, el seguiment del liró gris compta ja amb una quarantena d’estacions de seguiment.

Espai natural protegit

L’objectiu del Projecte Liró és resoldre la falta d’estudis a la península Ibèrica i les poques cites existents sobre aquesta espècie a Catalunya. Cal dir però que a diferència dels altres parcs, que sí són dins l’àrea de distribució de l’espècie amb cites de liró gris conegudes, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac queda fora de la distribució actual coneguda del liró gris a Catalunya i no hi ha cap cita al Parc, si bé alguns rodals d’hàbitat favorable (roureda) han impulsat la iniciativa d’establir estacions de seguiment per comprovar si realment l’espècie pot ser present en aquest espai natural protegit.

D’altra banda, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac sí que es troba dins l’àmbit de distribució de la rata cellarda (Eliomys quercinus) de la qual sí que se’n disposa de cites (en el marc del Projecte SEMICE) i que també podria utilitzar les caixes refugi instal·lades per criar.

A Catalunya, a diferència del liró gris, la rata cellarda té una distribució àmplia per tot el territori. Tanmateix, ha patit una davallada important de la qual se’n desconeixen les causes exactes però que es creu que tenen relació amb els canvis en els usos del sòl com l’aforestació i la pèrdua d’espais oberts i l’augment dels depredadors forestals. Per tant, les dades que puguin aportar aquestes noves estacions de seguiment sobre la biologia i reproducció de la rata cellarda seran de gran interès per als investigadors del Projecte Liró i per als gestors d’aquest espai natural.

Seguiment del liró gris

En el marc de l’inici del seguiment del liró gris al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, al maig guardes forestals i el tècnic de conservació del Parc Natural han instal·lat diverses caixes refugi per a lirons en rodals de boscos mixtos (roures i alzines) en els qual s’està portant a terme el Life Biorgest.

Per donar major visibilitat al Projecte Liró, el 2020 el Museu de Ciències Naturals de Granollers va obrir la plataforma web www.lirons.org, una web que aplega tota la informació i protocols necessaris per participar-hi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa