MónTerrassa
FOTOS | Del verd al marró: Vallparadís muta de color per la sequera

Les conseqüències de l’estat d’excepcionalitat per sequera, el qual impedeix el reg de les zones verdes, ja són ben paleses al Parc de Vallparadís que ha mutat el seu tradicional color verd per un de to marronós (i això que som a la primavera i no a la tardor). Mentre els arbres continuen creixen gràcies al sistema de regadiu de gota a gota, qui més està patint l’escassetat d’aigua és la gespa. Gran clapes posen en evidència que alguna cosa no rutlla. Només cal mirar el límit d’aigua que circula pel canal que travessa el Parc per veure que no anem sobrats d’aquest bé tant preuat i essencial.

També les fonts públiques i les basses estan patint les restriccions, per exemple, al Parc de Sant Jordi s’ha decidit buidar-la i cobrir-la amb terra, per evitar també que amb l’aigua estancada s’afavoreixi l’aparició de plagues com el mosquit tigre.

La Generalitat va declarar el 6 de març l’entrada a l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica en el sistema Ter Llobregat, al qual pertany Terrassa. Els embassaments continuen per sota del 25 % de la seva capacitat i per això es mantenen les mesures restrictives. Amb l’estat d’excepcionalitat s’ha de reduir el 40% del consum d’aigua per a usos agrícoles i el 15% per a usos industrials. Es prohibeix el reg de zones verdes (només per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores); la neteja de carrers amb aigua només és possible si hi ha situacions de possible insalubritat i es redueix la dotació màxima d’aigua subministrada per litres, habitant i dia (que inclou no només l’ús domèstic, sinó també el comercial, industrial, municipal i les possibles pèrdues).

Les conseqüències de l’estat d’excepcionalitat per sequera, al Parc de Vallparadís | Júlia Martínez

Reducció d’un 25% del consum municipal

L’Ajuntament compta amb un Pla Municipal d’Emergència en Situacions de Sequera a Terrassa (PE) que determina i planifica en detall totes les mesures que cal emprendre davant de cada escenari d’avís (prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència) que decreti l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Segons ha informat en un comunicat el govern de Terrassa des de l’activació de l’estat de pre-alerta, “els consums municipals s’han reduït un 25% aproximadament”. També informen que l’empresa municipal Taigua està aplicant mesures per millorar l’eficiència de la xarxa de distribució; i que ha incrementat la vigilància de les fonts de subministrament d’aigua i està estudiant la possibilitat de utilitzar recursos alternatius, com pot ser l’aigua regenerada o freàtica per incrementar, així, els recursos disponibles.

D’altra banda, el Consistori s’ha presentat a la convocatòria d’ajuts de la Generalitat, departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc de la convocatòria de Subvencions adreçades als ens locals per al desenvolupament d’actuacions de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic per als anys 2023 i 2024, per a la redacció de projectes que tinguin com a objectiu millorar la gestió de l’aigua, mitjançant l’eficiència de les xarxes municipals d’abastament d’aigua i/o l’aprofitament de recursos hídrics no convencionals per a usos no potables en equipaments municipals.

Les conseqüències de l’estat d’excepcionalitat per sequera, al Parc de Vallparadís | Júlia Martínez

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa