MónTerrassa
Càmeres per supervisar zones de risc d’incendi forestal al Vallès
  • CA

Càmeres de video vigilància per supervisar les zones de més alt risc d’incendi forestal del Vallès Occidental. Aquesta és una de les novetats de la campanya de prevenció que ha anunciat el Consell Comarcal. El conveni de col·laboració amb la Federació d’ADF del Vallès Occidental suposarà una inversió de 10 mil euros -4 mil euros més que l’any passat- per contribuir a fer diverses actuacions extraordinàries davant la gran sequera que afecta el territori i el perill de focs aquest estiu.

El conveni busca finançar i fer difusió de les actuacions de prevenció activa i passiva dels incendis forestals a la comarca. Entre aquestes accions a les quals es destinarà l’increment d’enguany, els 4 mil euros, hi haurà la instal·lació dels equips de vídeo vigilància, d’acord també la Fundació Patrimoni Natural.

Les càmeres operen per tal de supervisar les zones de més risc d’incendis de vegetació. Aquesta actuació compta amb la col·laboració dels ajuntaments dels municipis on s’instal·len les càmeres, ja que els ens locals subministren els serveis d’Internet i corrent perquè els dispositius de vídeo vigilància puguin operar correctament.

Presentació de la campanya de prevenció d’incendis i conveni entre Consell Comarcal i ADF Vallès Occidental | CCVO

Possible control i restriccions en l’entrada dels boscos

El conseller comarcal de Territori, Carles Rodríguez, ha matisat que “el Ple comarcal va aprovar incrementar l’assignació anual per tal de poder complementar el suport que des del Consell es dona a les ADF de la comarca, en un any que es preveu especialment complicat”. A banda d’aquesta despesa extraordinària el conveni preveu actuacions de prevenció activa i passiva i serveix també per a poder mantenir el control de la Federació d’ADF del Vallès Occidental situat a l’antiga caserna de Matadepera.

Per la seva part, el president del Consell i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, ha alertat que estem davant un estiu molt complicat i que hi haurà moments en els quals pot donar-se la possibilitat d’haver de “mesurar l’entrada de les persones als boscos, sobretot als parcs naturals donat que reduint l’accés humà a la natura podrem garantir una major eficàcia i seguretat en la prevenció dels incendis forestals”.

Un 90% dels incendis al Vallès, causa humana

En aquest sentit, cal destacar que el 90% dels incendis de la comarca de l’any 2021 van ser causats per a persones, segons ha explicat la Federació d’ADF. La vicepresidenta de l’entitat i alcaldessa de Rellinars, Marta Roqué ha explicat que “només el 10% dels incendis es produeixen per causes naturals i hem de demanar molta precaució. Sobretot també davant la revetlla de Sant Joan i l’ús de coets”. Des de la Federació d’ADF s’insisteix que “els propers mesos es preveuen molt càlids i venim de molta sequera, els boscos estan estressats i són molt vulnerables”.

Segons dades de l’Observatori comarcal, l’any 2021 es van cremar 12’7 hectàrees de superfície forestal a la comarca. Des de 2011 se n’han cremat 70. Però com ha assegurat Giménez, “aquestes xifres es poden veure superades de llarg aquest estiu amb les condicions actuals”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa