MónTerrassa
El març ha estat fred i plujós al Pirineu i Prepirineu
  • CA

La meteorologia del mes de març ha estat marcada per una gran ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera (a uns 5.500 metres d’altura), desplaçada cap a latituds mitjanes i que ha afectat les nostres contrades. Aquesta configuració ha afavorit una circulació més zonal que la del mes de febrer, amb pertorbacions més actives al Pirineu i Prepirineu, si bé algunes s’aprofundien quan arribaven a la Mediterrània.

A més, el reguitzell de depressions que ens han afectat han comportat una pressió atmosfèrica mitjana molt baixa a Catalunya, entre els 1.004 i els 1.006 hPa al nivell del mar (màxims al sud i mínims al nord). Són almenys 10 hPa per sota de la mitjana climàtica que correspon al mes de març.

D’altra banda, es tracta del mes amb la pressió mitjana més baixa de les últimes dècades a Catalunya, tot i que iguala la del març de 2013 en alguns sectors del sud i de ponent. Per agafar més perspectiva històrica s’ha de recórrer a l’Observatori Fabra de Barcelona, on cal retrocedir fins al febrer de 1947 per trobar l’únic mes de la sèrie 1927-2018 amb una pressió atmosfèrica mitjana més baixa, inferior en 2 hPa a la del març del 2018.

Nevada general, pluja abundant i vent del 28 febrer al 2 del març

Coincidint amb el final de l’hivern climàtic (desembre, gener i febrer) i el principi de la primavera, hi va haver una successió d’episodis meteorològics molt destacats, provocats d’una banda per l’onada d’aire fred que va afectar bona part del continent europeu i per l’altra per l’aproximació d’una profunda depressió atlàntica.

D’aquesta manera, durant el dia 28 de febrer es va produir la nevada més general dels últims 8 anys, al llarg del dia 1 es va enregistrar un episodi de pluja abundant al Pirineu amb neu a cotes altes i un gran temporal marítim al litoral i, finalment, el dia 2 de matinada es va produir una forta ventada a diversos sectors del país.

· Cal destacar les importants acumulacions de precipitació d’alguns sectors del Pirineu i Prepirineu occidental. Algunes de les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de l’Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà van arribar a recollir més de 100 mm de precipitació en forma de neu al llarg de l’episodi. És el cas de Boí (2.535 m) i Espot (2.519 m), amb més de 60 cm de neu nova.

· Va ser durant la matinada del dimecres 28 quan va començar a nevar, primer a les comarques de ponent i després va avançar de sud-oest a nord-est. A primera hora del matí nevava a qualsevol cota del centre i nord del país, però a l’extrem sud la cota ja havia pujat durant la matinada. A partir de mig matí, la massa d’aire més càlid que progressava pel sud va fer que la cota de neu comencés a pujar ràpidament. Durant la tarda la cota de neu va pujar dels 1.000 metres als 1.500, amb l’excepció d’algunes valls del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu on la neu va continuar caient per sobre dels 600 o 700 metres fins a la nit.

· La nevada del dia 28 va deixar gruixos inferiors als 5 centímetres al litoral, entre 5 i 10 cm a diversos sectors del prelitoral i del pla de Lleida, més de 10 cm a bona part de l’interior i més de 20 cm a gran part del Prepirineu, especialment del més occidental (Pallars Jussà, nord de la Noguera, sud de l’Alt Urgell, Solsonès i Alt Berguedà). Va ser la nevada més extensa a Catalunya des del 8 de març de 2010, i també la més abundant des d’aleshores al litoral, prelitoral, ponent i diversos sectors de l’interior i del Prepirineu.

· A cotes altes del Pirineu, aproximadament per sobre de 2.000 metres, la nevada va continuar fins la matinada del dia 2 de març, acumulant-se més de 50 cm de neu nova al llarg de l’episodi en alguns sectors del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu.

· Al llarg del dia 1 de març, una profunda depressió situada al Cantàbric va impulsar vent de component sud a Catalunya, essent del sud-est a la meitat nord del litoral i implicant un fort temporal marítim que va provocar importants danys. Al llarg de la jornada l’estat de la mar es va alterar a la costa Brava i costa Central, amb onades de fins a 6 metres d’altura (mar brava) al nord del cap de Creus, de 3 a 5 metres al sud de la costa Brava i d’entre 2,5 i 3 metres al litoral Central i Nord.

· La ventada més forta durant la matinada del dia 2 va afectar diversos sectors del litoral i sobretot del prelitoral, a banda de zones altes de l’interior i del Pirineu.

– Cal destacar molt especialment els 162,0 km/h de les 05.25 h a l’estació del Puig Sesolles (1.668 m, el Vallès Oriental), situada a la zona culminant del Montseny. És la ratxa més forta en els seus 7 anys de dades, superant els 160,6 km/h del 09/02/2016.

– Amb 104,5 km/h a 03.55 h, l’estació d’Anglès (la Selva) també va registrar la ratxa màxima més forta de la seva sèrie de gairebé 17 anys de dades, que fins ara era de 102,6 km/h (21/01/2003).

Neu i vent del 9 al 12 de març

Entre els dies 9 i 12 de març es va produir un episodi de pluja i neu abundant a Catalunya:

· De les estacions XEMA i de la XOM gestionades per l’SMC cal destacar les següents quantitats acumulades durant l’episodi: els 60,5 mm de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça; els 49,4 mm a Espot (2.519 m) al Pallars Sobirà; o els 29,8 mm a Salòria (2.451 m) al Pallars Sobirà.

· Entre el 9 i 12 de març va nevar al Pirineu, però amb una cota de neu que el dissabte 10 va ser molt alta, fins a 2.400 – 2.500 m en alguns casos, baixant als 1.500 m durant el dia 12. Cal destacar els 78 cm a Espot (2.519 m) i 62 cm a Boí (2.535 m) i gruixos superiors als 30 cm a la resta d’estacions. Cal tenir en compte el factor vent, que impedeix que el gruix sigui major o provoca sobreacumulacions, segons el punt concret.

· El vent va afectar diversos sectors de zones altes del prelitoral, Prepirineu i del Pirineu.

Precipitació els dies 14 i 15 de març

El pas d’una pertorbació entre els dies 14 i 15 de març va deixar precipitació a Catalunya que va afectar especialment al vessant sud del Pirineu i Prepirineu com a conseqüència del flux del tercer quadrant relacionat amb la borrasca.

· La precipitació més important es va registrar al Pirineu, destacant els 52,1 mm a Espot (2.519 m), els 41,3 mm de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, i els 39,3 mm al Port del Comte – XOM (1.813 m). al Solsonès.

· La nit del 14 al 15 la cota de neu va arribar a ser força alta, de fins a 2.000 – 2.200 (o fins i tot una mica més), de manera que els gruixos més importants van correspondre a les estacions situades a major altitud del vessant sud, com són els 33 cm d’Espot (2.519 m) o els 27 cm de Boí (2.535 m). Ja durant el dia van caure ruixats amb una cota de neu força més baixa, però amb gruixos poc destacables, inferiors als 5 cm.

Nevada tardana els dies 19 i 20 de març

Per setena vegada en dos mesos, i a poques hores de l’equinocci de primavera, la neu va fer acte de presència fora del Pirineu i Prepirineu fins a cotes baixes de la Catalunya Central, del prelitoral i fins i tot de la serralada litoral.

· La causa va ser l’arribada d’una petita depressió freda a nivells mitjans i alts, amb aire fred també als nivells baixos, present arreu del continent i afectant de ple tota la península Ibèrica.

· Durant la nit del dia 19 i la matinada del 22 la precipitació va ser abundant (superior a 20 mm) a diversos sectors del litoral i prelitoral Central, especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona. Entre les estacions de la XEMA i de la XOM, els valors més abundants van ser els 40,3 mm de Barcelona – Observatori Fabra (caiguts en bona part en forma de neu i acumulant fins a 12 cm), els 38,0 mm de Barcelona – Zona Universitària, els 36,6 mm del Prat de Llobregat (Baix Llobregat) o els 36,5 mm de Teià (Maresme).

· La cota de neu durant la matinada del 20 de març va baixar fins al voltant dels 100 m, acumulant gruixos de fins a més de 10 cm a les parts més altes de les comarques del litoral i prelitoral Central, com el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental o el sud del Maresme. Durant el matí la nevada es va desplaçar cap al sud, al mateix temps que s’afeblia ràpidament, de manera que a mig matí la precipitació havia desaparegut.

· No és excepcional que a Catalunya nevi a cotes baixes durant el mes de març. Sense anar més lluny, entre els dies 24 i 25 de març de 2017 vam tenir una nevada més extensa i fins a uns 200 m de cota a moltes comarques de la Catalunya Central, Ponent i serralada prelitoral, però sense arribar als massissos del litoral. Ara bé, que la nevada es produeixi a finals de mes, fins cotes tan baixes i amb gruixos destacats és molt menys freqüent. A l’Observatori Fabra de Barcelona (410 m), on es va mesurar un gruix de 12 cm, cal retrocedir fins al 9 d’abril de 1973 per trobar una nevada comparable en gruix i tant o més tardana. I més d’un segle, fins al 22 de març de 1917 (24 cm), per trobar-ne una de clarament més abundant durant la segona quinzena de març.

  • L’aprofundiment de la depressió en superfície sobre les Balears va reforçar el vent de tramuntana i mestral, sobretot als indrets típicament més ventosos del país (Alt Empordà, Terres de l’Ebre i sectors elevats del Pirineu, Prepirineu i massís del Montseny).

Precipitació els dies 24 i 25 de març

Entre els dies 24 i 25 de març es va produir un nou episodi de precipitació general que va deixar quantitats superiors als 20 mm a una àmplia franja central del Principat, des de Ponent (Pla d’Urgell, Noguera i nord del Segrià) fins al litoral (del nord del Tarragonès a la Costa Brava), amb màxims de més de 50 mm en 24 hores (dia 24) a punts del Vallès i el Barcelonès. La causant va ser una depressió provinent del nord-oest que es va aprofundir a la Mediterrània i que impulsava vent del sud-est carregat d’humitat sobre el Principat.

· Entre les estacions de la XEMA i de la XOM, els valors més abundants van ser els 78,9 mm a Puig Sesolles (1.668 m), al Vallès Oriental, el 63,4 mm a Teià (XOM) al Maresme, els 62,2 mm a Vilanova del Vallès (el Vallès Oriental), o els 61,9 mm a Sant Llorenç Savall (el Vallès Occidental).

· Pel que fa a la nevada del Pirineu, es van mesurar de 20 a 40 cm de neu nova a diversos sectors relativament elevats del Prepirineu i del Pirineu, amb una cota que en aquests sectors es va situar en molts casos entre els 1.000 i els 1.200 m. En canvi, en alguns moments del dia 24 la cota de neu va ser clarament més baixa en punts del centre del país, arribant fins a 600-700 m a sectors de l’altiplà Central o el Moianès, així com als diversos massissos del prelitoral entre el Montsant o les muntanyes de Prades i el Montseny.

La mestralada del dia 31 de març

L’últim dia de març, Dissabte Sant, vam tenir una important ventada de mestral, amb superació dels llindars de Situació Meteorològica de Perill per vent a 24 de les 105 estacions de la XEMA que mesuren el vent a 10 m o 6 m d’altura. No es van mesurar ratxes excepcionals als punts típicament més ventosos, però al voltant del Camp de Tarragona feia fins a més de 10 anys que no hi feia tant de vent. Concretament:

· L’estació de Constantí (Tarragonès) va mesurar 108,7 km/h, la seva ratxa màxima almenys dels últims 10 anys.

· La de l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) va mesurar 97,9 km/h, la seva ratxa més forta des del 24/01/2009 (121,0 km/h)

· A Tarragona – Complex Educatiu (Tarragonès) es va arribar fins a 91,4 km/h, nova ratxa màxima de la sèrie de 9 anys, superant pels pèls els 91,1 km/h el 10/02/2014)

El març ha estat normal al litoral i prelitoral, i fred al Pirineu i Prepirineu

El període s’ha de qualificar de normal o lleugerament càlid al litoral i prelitoral i a zones de l’altiplà Central i de la plana de Lleida. El març ha estat fred a la resta, i molt fred a les parts més elevades de l’Alta Ribagorça (figura 1).

Figura 1:

Mapes de temperatura mitjana del mes de març del 2018 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Les masses d’aire que acompanyaven les borrasques atlàntiques que han visitat el nostre país tenen, en general, unes característiques tèrmiques més temperades que les que provenen de l’interior del continent.

La taula següent mostra els valors d’anomalia negativa (diferències de la temperatura mitjana mensual de març respecte de la mitjana climàtica mensual del mes de març pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o inferiors a -2 °C a les estacions de la XEMA.

Nom de l’EMA

Comarca

Anomalia (°C)

Boí (2.535 m)

Alta Ribagorça

-3,6

la Tosa d’Alp 2500

Cerdanya

-2,8

Salòria (2.451 m)

Pallars Sobirà

-2,7

Lac Redon (2.247 m)

Val d’Aran

-2,7

el Port del Comte (2.316 m)

Solsonès

-2,7

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

-2,4

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

-2,3

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

-2,1

Montsec d’Ares (1.572 m)

Pallars Jussà

-2,1

Puigcerdà

Cerdanya

-2,0

Març plujós o molt plujós al Pirineu i Prepirineu

El març s’ha de qualificar de molt plujós al litoral Central, tram baix del Llobregat, gran part del Pirineu i Prepirineu de la demarcació de Lleida, a punts de l’altiplà Central i parts més elevades del Ripollès. Ha estat sec als dos extrems del país (figura 2).

Tal com va passar al febrer, meteorològicament l’atmosfera ha continuat altament pertorbada com a conseqüència de l’ondulació del corrent en jet als nivells mitjans de la troposfera i desplaçada cap a latituds mitjanes afectant Catalunya, però la circulació ha estat més zonal si és comparada amb el mes de febrer. Les pertorbacions més actives van afectar el Pirineu i Prepirineu, si bé algunes s’aprofundien quan arribaven a la Mediterrània amb un flux del tercer quadrant en superfície.

Cal remarcar que els gruixos de neu acumulada a cotes altes del Pirineu i Prepirineu són molt importants, excepcionals sobretot en alguns sectors del Prepirineu. Al Port del Comte (2.316 m), al Solsonès, s’han mesurat fins a 132 cm, màxim absolut de la seva sèrie de més de 15 anys i superant de molt els poc més de 90 cm del 21 de febrer de 2006. L’estació de Cadí Nord (2.143 m), a la Cerdanya, ha fregat el gruix màxim de la seva sèrie, assolint 201 cm de neu acumulada. Al llarg dels seus més de 14 anys de dades, fins ara el valor màxim era d’uns 202 cm el 18 d’abril de 2009.

La taula següent mostra les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el març ha igualat o superat els 150 mm.

Nom de l’estació

Comarca

PPT (mm)

Espot (2.519 m)

Pallars Sobirà

289,7

Boí (2.535 m)

Alta Ribagorça

229,8

Lac Redon (2.247 m)

Val d’Aran

191,4

el Port del Comte (2.316 m)

Solsonès

189,2

Bonaigua (2.266 m)

Pallars Sobirà

163,4

Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló

Cerdanya

159,2

Certascan (2.400 m)

Pallars Sobirà

157,3

Salòria (2.451 m)

Pallars Sobirà

152,6

Ulldeter (2.410 m)

Ripollès

150,1

Figura 2:

Mapes de precipitació acumulada durant el mes de març del 2018 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica

Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA i la XOM, gestionades per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

Valors d’irradiació solar inferiors a la mitjana climàtica al terç oest

Els valors d’irradiació solar global han estat normals a gran part del país, si bé al voltant del massís del Montseny els valors han lleugerament per sobre de la mitjana climàtica (figura 3). En canvi, al terç oest la anomalia d’irradiació de març ha estat per sota del valor normal, especialment al Prepirineu (figura 3)

Figura 3:

Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes de març del 2018 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques). Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2008-2016).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa