El Banc de Sang i Teixits aspira a rebre 10.000 bosses de sang durant la nova campanya de la Marató de Donants de Sang Catalunya, que arrenca aquest divendres i permetrà donar sang als principals hospitals catalans i altres punts fins al divendres 17 de gener, amb l’objectiu d’arribar als nivells òptims de reserva després del Nadal, quan les donacions han baixat un 25%.

“La idea no és només recuperar el nivell de sang sinó explicar a tothom que donar sang és indispensable per atendre els malalts que la necessiten. Quan no hi ha sang, no hi ha alternativa”, ha explicat el president del Banc de Sang, Manel Peiró, en la roda de premsa de presentació a l’Ajuntament de Barcelona aquest dimarts.

Ha recordat que cada any 250.000 persones donen sang a Catalunya –“una xifra força important”–, i ha recalcat que cal un nivell òptim per arribar a les 10.000 donacions, perquè en aquests moments n’hi ha unes 6.000.

Els dies 10 i 11 de gener hi haurà una gran carpa de donació a la plaça Catalunya de Barcelona, on també hi haurà dos autobusos per rebre més donants, i es duran a terme altres activitats especials per a tots els públics.

A més a més, durant la Marató s’organitzen una quarentena de campanyes de donació a diversos pobles i ciutats, com les que es faran als Ajuntaments de Tarragona i Girona.

CRIDA ALS JOVES

La directora de Comunicació del Banc de Sang i Teixits, Aurora Masip, ha fet una crida als joves perquè donin sang, i ha detallat que els donants d’entre 18 i 25 anys són entre el 20 i 25%, entre els 25 i els 30 anys baixa el percentatge, i torna a remuntar als 40.

Ha explicat que els mesos en què baixen més les donacions són els mesos de desembre i gener, i juliol i agost, i ha recordat que els requisits per donar sang és tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, i estar bé de salut: “Fonamentalment tothom pot donar sang”.

Les persones que vulguin donar sang podran apuntar-se a través de la web maratodonants.cat, encara que no és imprescindible, només és una manera de facilitar la donació i fer un recordatori per correu electrònic el dia abans als donants.

Per la seva banda, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat la importància de donar sang, “un dels gestos més bonics que podem fer a la vida”, i ha subratllat que el model del Banc de Sang és un model d’èxit en l’àmbit de la salut basat en la solidaritat i el bé comú, ha dit.

‘WHATSANG’

Una de les principals novetats del Banc de Sang d’aquest 2020 és la inauguració del canal de WhatsApp de la donació de sang que s’ha anomenat ‘Whatsang’, en què a través del número 677071756 qualsevol ciutadà podrà fer consultes personals i rebre informacions destacades.

Es tracta del primer compte oficial de servei de WhatsApp al ciutadà d’un organisme de la Generalitat de Catalunya, i les converses són individuals, de la mateixa manera que es poden fer comunicacions per correu electrònic o per telèfon.

Nou comentari