MónTerrassa
Mapes del patrimoni cultural dels municipi, oberts i reutilitzables
  • CA
Mapa patrimoni cultural
Mapa patrimoni cultural | diba

!--akiadsense-->

La Diputació de Barcelona ha afegit al portal de dades obertes un nou conjunt de dades: els elements del patrimoni cultural. Els mapes de patrimoni cultural són inventaris dels elements del patrimoni cultural i natural de cada municipi. Aquest conjunt de dades ofereix un recull exhaustiu dels elements del patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil), moble (col·leccions, objectes i elements urbans), documental (fons documentals i d’imatges), immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals) i natural (zones d’interès natural i espècimens botànics singulars) de cada municipi de la demarcació estudiat fins al moment.

El dataset conté més de 40.000 registres de prop de 200 municipis. De cada element de patrimoni se n’indica un títol, descripció, imatges, URL de la fitxa, època, ubicació, història, tipus d’accés, titularitat i ús actual, entre d’altres. Es pot consultar la informació d’un municipi concret o de diversos municipis i les dades també s’ofereixen agrupades per comarques per tal de facilitar-ne la reutilització. Les dades es poden visualitzar en forma de mapa o taula. Estan disponibles en format RDF i JSON i s’actualitzaran periòdicament per incloure els mapes del patrimoni cultural d’aquells municipis de la demarcació que a dia d’avui encara no s’han elaborat.

Aquests mapes estan publicats al web https://patrimonicultural.diba.cat/, que ha estat renovat recentment, i són una eina essencial per a la conservació i gestió dels béns culturals. Ara, gràcies a la seva publicació en format obert, estàndard i reutilitzable, es vol promoure també el coneixement i rendibilització social d’aquest patrimoni cultural. Des de la interfície de programació d’aplicacions (API) les dades d’aquests elements es poden consultar, cercar, filtrar i ordenar per promoure’n nous usos i desenvolupaments.

El portal https://dadesobertes.diba.cat és un catàleg de dades públiques amb què la Diputació vol acostar les dades que produeix o recopila a tots els ciutadans i reutilitzadors (empreses, desenvolupadors, investigadors, estudiants…), de manera que aquests puguin consultar-les i reutilitzar-les creant, així, aplicacions, webs o visualitzacions que permetin comparar-les, filtrar-les o posar-les en context i aportin valor social i econòmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa