MónTerrassa
Llarga vida al projecte d’hort comunitari de Ca n’Anglada de Terrassa
  • CA

El projecte d’hort comunitari de Ca n’Anglada ha renovat la confiança amb el govern municipal de Terrassa. El tinent d’alcalde de Drets Socials de l’Ajuntament ha visitat aquest dijous les instal·lacions i els ha manifestat la ferma intenció que el programa continuï endavant, “perquè és imprescindible”. D’aquesta manera, ja sap que podrà sumar uns anys més i, ja amb plena seguretat, arribar almenys als 10 anys de vida.

I és que aquest projecte va néixer un juny de 2003, com una acció dins del departament de Serveis Socials en la qual s’oferia a particulars i famílies en risc d’exclusió social, la possibilitat de ser protagonistes en la creació dins del seu mateix barri d’un projecte comunitari de producció d’hortalisses ecològiques per a l’autoconsum.

Duque s’ha mostrat orgullós de la gestió que es continua fent i dels beneficis que se n’estan traient. Ha destacat especialment “el treball en equip, o sense anar més lluny, les ganes de sortir al carrer a centrar l’energia en quelcom positiu”. Sense oblidar que poder seguir tot el procés de creixement de l’horta, des de la sembra fins a la recollida i compartició, omple de “salut, felicitat i il·lusió” a cadascun dels participants. I ho considera provat després que en la visita, un dels usuaris li hagi explicat que “abans de començar a l’hort comunitari em prenia 10 pastilles; ara, només me’n pren 2”.

Hort comunitari de Ca n'Anglada | Arrandeterra
Hort comunitari de Ca n’Anglada | Arrandeterra

Autoestima, treball en equip i inserció laboral

El projecte d’Horta Comunitària ha anat creixent i evolucionant amb el pas dels anys. Ja des del seu inici, una vintena de persones i famílies van formar-ne part. Des d’aleshores, els integrants han anat canviant, ja que la idea és que se’n beneficiïn només al llarg de dos anys. Són persones derivades dels Serveis Socials municipals, i l’objectiu inicial i que encara es manté és que es planteja com una contraprestació d’implicar-se en la dimensió comunitària del projecte, ja que cada participant rep formació bàsica en horticultura ecològica i la possibilitat de gestionar una parcel·la d’horta per a autoproveir-se de verdures i hortalisses.

D’aquesta manera no sols es busca cobrir les necessitats alimentàries sinó sobretot incrementar l’autoestima dels participants i recuperar hàbits i rutines, així com responsabilitats i dinàmiques de treball en equip i d’ajuda mútua. Hi ha espais de treball comunitaris, formacions i assemblees, i activitats valoratives i d’anàlisi.

En els informes realitzats des de Serveis Socials des de l’inici, es constata la millora de la confinaça personal i com repercuteix positivament no només en el participant sinó també de la seva família i entorn més pròxim. També s’indica que els resultats positius d’inserció laboral estan íntimament relacionats amb l’increment de la seguretat personal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa