MónTerrassa
La Diputació crida a extremar precaucions quan s’accedeixi al medi natural davant del risc d’incendis
  • CA

La presidenta de la Diputació, Núria Marín, i el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, han presentat aquest divendres al matí el Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) 2021, on s’ha fet una crida a la població per tal que extremi les precaucions quan accedeixi al medi natural.

Marín ha recordat que la Diputació té «cura del risc d’incendi durant tot l’any, no només a l’estiu, en col·laboració amb els agents del territori»; a més d’afirmar que «el PVI és la cirereta que culmina la tasca de tot l’any», tot i que «en aquesta estació d’estiu, més propensa als focs, planifiquem i gestionem aquest operatiu en col·laboració amb les ADF i els ajuntaments».

La presidenta de la Diputació també ha explicat que «la tecnologia ens ajuda a incrementar la prevenció i la informació» i que la voluntat de la corporació és la d’«incrementar la informació i que els ciutadans ens ajudin a fer aquesta prevenció».

D’altra banda, Tarín ha avisat a la ciutadania que «aquest és un any complicat meteorològicament, la situació és perillosa» i ha recordat que «en la gran majoria de casos, els incendis els provoca l’acció humana».

25 anys

El PVI és un dispositiu que organitza la Diputació de Barcelona en col·laboració amb 273 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF) i 9 federacions d’ADF del territori, amb la finalitat d’evitar incendis forestals i limitar-ne els seus efectes. Aquest 2021 es compleixen 25 anys del primer operatiu, que es va fer el 1996 a l’Alt Penedès amb caràcter de prova pilot.

L’abast territorial del dispositiu, que estarà en servei d’avui divendres fins a l’1 de setember, és de 498.709 hectàrees forestals vulnerables dels 273 municipis, que es divideixen en tres sectors de prevenció. El dispositiu disposa de 93 unitats d’informació i vigilància, 18 punts de vigilància fixa i un punt de vigilància mòbil.

La campanya PVI 2021 es desenvoluparà al llarg de 76 dies, entre les 12:30 i les 19:30 hores, que és l’horari de màxim risc d’incendi forestal, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana. En total s’han contractat 262 persones per aquesta campanya d’estiu.

Evitar i limitar els efectes dels incendis

El Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) forma part del programa de suport als municipis en la seva prevenció i té com a finalitat principal evitar-los i limitar-ne els seus efectes.

La coordinació, el disseny i la gestió del PVI és a càrrec de la Secció de Prevenció d’Incendis Forestals de l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, que està especialitzada en l’anàlisi i el disseny d’estratègies i sistemes per a la prevenció dels incendis forestals.

El dispositiu inclou la distribució d’unitats d’informació i vigilància a partir d’aspectes com el nombre d’habitants i les urbanitzacions existents en un determinat territori, així com la facilitat d’accés entre els diferents punts de risc de cada unitat.

D’acord amb aquests criteris, s’ha fet una distribució de les unitats d’informació de forma ponderada entre la superfície forestal abastada, la densitat de punts de bona visibilitat i de risc a supervisar i la densitat de població de la zona. Així per exemple, les unitats amb més densitat de població abasten menys superfície forestal i a la inversa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa