MónTerrassa
Una joia enderrocada ara dona nom a una plaça de Terrassa
El Centre Mèdic de Terrassa era una de les joies del modernisme terrassenc
El Centre Mèdic de Terrassa era una de les joies del modernisme terrassenc | Fons Ragon/Amat

!--akiadsense-->

La Comissió del Nomenclàtor d’Espais Públics de Terrassa, adscrita a la regidoria de Cultura, ha decidit diversos canvis en el Nomenclàtor de la ciutat que s’han fet efectius a través de dos decrets signats per l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, amb dates 21 i 25 de gener de 2021. Inclou la denominació de placeta del Centre Mèdic per a l’espai situat entre els carrers del Puig Novell, Sant Quirze i Baldrich, en honor a l’edifici de Josep Maria Coll i Bacardit que era situat a l’immoble del carrer de Sant Qjuirze, número 2, inaugurat el 1916 i enderrocat els anys 50, malgrat l’oposició ciutadana.

El Centre Mèdic de Terrassa era una de les joies del modernisme terrassenc. Però la manca de sensibilitat de les autoritats franquistes va pernetre que desaparegués. La ciutat perdia un patrimoni de valor incalculable. L’obra fou encarregada a l’arquitecte Josep M. Coll i Bacardí que aplicar una configuració modernista tardana. L’edifici en forma de triangle amb una portalada al carrer Sant Quirze destacava pel seu xamfrà que era rematat per una cúpula parabòlica que aixoplugava un gran finestral semicircular amb columnes i resolt per un gran finestral. Les ales eren de maó vist, amb obertures ritmades que acabaven pel carrer de Sant Quirze, en la portalada. El seu cost fou de 40.000 ptes.

El nou Centre mèdic es va inaugurar el 7 de maig de 1916 amb la presència de l’alcalde Josep Ullés i del diputat Alfons Sala, a més de les diverses autoritats de la ciutat. L’edifici fou beneit per l’arxiprest Josep Guardiet.

A mitjans de la dècada dels anys 50, amb forta oposició dels veïnat i altres terrassencs fou enderrocat per donar pas a un altre immoble per acollir els nous jutjats i més tard ser la seu del Institut Municipal de Cultura i Esports.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa