MónTerrassa
El govern espanyol rebaixa a 30 km/h la velocitat màxima a carrers d’un sol carril dins de ciutat

El govern espanyol ha aprovat un paquet de reformes per modificar el límit de velocitat de circulació dins de la ciutat. L’executiu ha donat llum verda a un decret per rebaixar a 30 km/h el límit de velocitat en tots els carrers d’un únic carril per sentit de circulació dins de les ciutats, mentre que la limitació serà de 20 km/ a les vies que no hi hagi diferència d’alçada entre calçada i vorera. A les vies urbanes de dos o més carrils per sentit el límit serà de 50 km/h. Aquests canvis s’aplicaran sis mesos després de ser publicats al BOE. D’altra banda, el govern espanyol també ha modificat el sistema de punts del carnet de conduir, i l’ús del mòbil durant la conducció serà penada amb sis punts menys, el doble dels actuals.

El govern espanyol ha aprovat un avantprojecte de llei per reformar el text refós de la llei sobre tràfic per poder modificar el sistema de punts i les sancions. A partir d’ara la no utilització de cinturó, casc o elements de retenció infantil passaran de 3 a 4 punts menys, i s’afegeix a la sanció el fet de fer-ne un ús incorrecte. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha remarcat que el 2019 van morir 116 persones per no fer servir el cinturó, xifra que segons els experts s’hauria reduït a la meitat si n’haguessin fet ús.

També s’inclou com a infracció greu portar al vehicle mecanismes de detecció de radars, que suposarà una sanció de 500 euros i la pèrdua de tres punts. Fins ara només estava penat el seu ús durant la conducció, però normalment els conductors apagaven els dispositius en ser parats per la policia i no podien ser multats.

Seguint amb el sistema de punts, hi haurà la possibilitat de recuperar 2 punts del carnet si es fan cursos de conducció segura certificats per la DGT. A més, s’unifica a dos anys el termini que haurà de passar fins que es pugui recuperar els punts inicials, que fins ara variaven en funció de la gravetat de la infracció. També es tipifica com a ‘molt greu’ el fet de cometre frau en exàmens de conduir fent servir dispositius d’intercomunicació no autoritzats, que es sancionarà amb 500 euros i 6 mesos sense poder anar a examen.

El govern espanyol també ha decidit suprimir la possibilitat de sobrepassar en 20 km/h la velocitat permesa al moment d’avançar en totes les carreteres convencionals. Segons el ministre, aquesta mesura reduirà els accidents per xocs frontals.

Marlaska ha remarcat que fins al moment més de 269.000 conductors han perdut el carnet per haver esgotat els punts, fet que significa un 1% del total. El ministre ha assegurat que el sistema del carnet per punts –vigent des de fa 14 anys- ha reduït la sinistralitat en un 57,2%.

Accés al carnet de conduir

A més, s’ha aprovat un altre decret per reduir l’edat mínima exigible per conduir camions i autocars –en aquest cas sense passatgers i a un radi de 50 km- als 18 anys si s’ha aprovat el certificat d’aptitud professional –fins ara era als 21 anys-. També s’ha aprovat que en determinats casos i si ho avala un metge es pugui autoritzar l’accés als permisos de conducció de camions i autobusos a persones amb problemes locomotors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa