Uns 3.500 metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya estan cridats a una vaga de tres dies a partir d’aquest dilluns per reclamar millores formatives, laborals i retributives. El col·lectiu té el suport del sindicat Metges de Catalunya, que és qui ha convocat la vaga. Les reunions de l’última setmana amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals han acabat sense acord entre les parts, de manera que el sindicat manté l’aturada -i és molt poc probable a hores d’ara que arribin a algun pacte abans de dilluns-. El comitè de vaga ha preparat mobilitzacions, com una concentració davant el Departament de Salut, i el seu portaveu, Àlex Mayer, creu que el seguiment de la vaga pot ser massiu.

Els metges residents denuncien unes condicions “precàries” que s’han “agreujat” amb la crisi de la covid-19 i reclamen millores en tres blocs, formació, condicions laborals i retribucions. Pel que fa al primer bloc, demanen que se’ls garanteixi que el 15% de la jornada ordinària es destina a la formació i que es reservin 10 dies anuals com a mínim per participar en actes formatius. En aquest sentit, recorden que la prioritat del sistema MIR és la formació especialitzada dels facultatius i no la dotació de personal als centres de salut. També exigeixen una correcta supervisió de la seva feina i garantir les rotacions.

En l’àmbit laboral, els residents demanen que la jornada ordinària sigui de 35 hores setmanals, com a la resta de l’estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies. També, que després d’una jornada, algunes de 24 hores, es compleixin les 12 hores de descans mínim ininterromput, així com les 36 hores continuades de descans setmanal, tal com recull la legislació vigent.

Quant al tercer bloc de reivindicacions, els MIR exigeixen un increment salarial tant en la jornada ordinària , d’uns 16.000 euros bruts anuals en el cas dels residents de primer any, com de les guàrdies. També demanen que les retribucions incloguin diferents complements i plusos salarials, com el de nocturnitat. “Som conscients que estem en formació, però som personal que tenim la carrera de Medicina, hem aprovat una oposició llarga i dura com és el MIR i estem fent entre quatre i cinc anys de formació especialitzada. I la realitat és que som mileuristes”, va advertir Mayer en una roda de premsa la setmana passada per anunciar la vaga.

El comitè de vaga veu “insuficients” les propostes

Després de la reunió d’aquest divendres en el tràmit de mediació, el sindicat i els representants del col·lectiu MIR que integren el comitè de vaga van qualificar d'”insuficients” i “inconcretes” les mesures plantejades per l’ICS i les patronals i consideren que “no donen resposta a les demandes principals que han donat lloc a la convocatòria de vaga”.

Segons els convocants de la vaga, el document aportat per l’ICS i les patronals planteja la creació d’una comissió de seguiment dels programes de formació sanitària especialitzada, sense recollir de forma explícita cap de les reivindicacions, i un increment del 5% de la retribució base en un període de dos anys, sense incloure altres millores relacionades amb les guàrdies i complements salarials. Les entitats també haurien parlat de complir la jornada i els descansos legalment establerts i, per al sindicat, l’únic que significa això és que n’assumeixen l'”actual incompliment”. El comitè de vaga assegura que està disposat a negociar abans i durant l’aturada per trobar solucions.

Nou comentari