MónTerrassa
Coneixes bé la font de la plaça del Progrés de Terrassa
La plaça del Progrés de Terrassa els anys 60 del segle XX
La plaça del Progrés de Terrassa els anys 60 del segle XX | Francino/AMAT

La font de la plaça del Progrés de Terrassa és d’un estil modernista tardà, i està formada per un banc de pedra de dues cares; en el que dona a la plaça hi ha la font amb un broc, a la base d’un escut de Terrassa situat en el respatller interior. Corona el banc o la font una estructura en forma de canelobre que podia donar cabuda a alguna llanterna. És una de les grans icones d’aquest espai tant cèntric.

Entre l’actual rambla d’Ègara i el carrer de Faraday

A mitjan del segle XIX, la zona entre la riera del Palau i el torrent del Batlle, és a dir, entre l’actual rambla d’Ègara i el carrer de Faraday, que corresponia al terme de Terrassa, va veure el seu poblament amb les primeres cases aixecades per Jaume Torrella i, posteriorment, amb la instal·lació d’emigrats de la Catalunya interior, també aragonesos i valencians. Hom va anomenar aquella zona barri de la Riera del Palau.

Al bell mig de la zona urbanitzada va quedar un espai que es transformà en plaça, que l’any 1885 va rebre el nom de plaça del Progrés, recollint l’esperit de noms de carrers de l’entorn dedicats a científics i inventors. En aquells anys el veïnat va demanar a l’Ajuntament la instal·lació d’una font, però no seria fins a l’any 1921 que es procediria al seu bastiment.

La font, oferint generosament la seva aigua, ha estat testimoni de les transformacions urbanístiques de la plaça i l’acolliment de diverses activitats i esdeveniments: des del mercat de dimecres, abans i després de la guerra, fins a la fira d’artesania en l’actualitat. Fins i tot ha acollit una plaça de toros o una trobada i concurs de gegants l’any 1950.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa