MónTerrassa
Famílies de Terrassa reclamen la jornada contínua a les escoles
  • CA

Famílies de Terrassa s’estan unint i es dirigeixen a la ciutadania, institucions, centres escolars, AFAs, ajuntament de i Govern de la Generalitat “per fer un crida i tractar de manera urgent un tema que actualment ha esdevingut de primer ordre a les escoles i pel qual s’està lluitant per assolir ja que creiem que ara, donat la situació excepcional de pandèmia és el moment! Volem arribar al conseller d’Educació Josep Bargalló des de la Plataforma, ja que a nivell individual sempre ha sigut una negativa!: la jornada contínua a les escoles.

Ja fa temps que la Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya lluita per una lliure elecció de l’horari escolar, que demana que aquells centres on una majoria ho demani es pugui aplicar un horari lectiu de 9 a 14 h i, a continuació menjador de 14:00 a 16:30 h per aquelles famílies que vulguin o ho necessitin. “Amb aquesta proposta s’aconsegueix que el centre educatiu no hagi de tancar abans sinó una redistribució de la jornada”.

Lluita històrica

“Es tracta d’una lluita històrica, que fa molts anys que es du a terme; en els darrers anys moltes escoles han tirat endavant votacions en els seus centres escolars on la majoria de famílies han votat a favor d’una jornada contínua, i des del Departament d’Educació se’ls ha denegat reiteradament la seva sol·licitud sense cap mena d’argument ni justificació”

Defensen que aporta molts beneficis, “com la millora de la conciliació familiar, afavoreix el vincle familiar i el més petit tenen més temps de lliure i de joc, i concentra l’activitat lectiva en los hores de major receptivitat per part de l’alumnat, que és durant el matí”.

Ara a més, i amb la situació d’emergència sanitària actual, esdevé més urgent que mai donar llibertat als centres per determinar si volen jornada contínua o no, ja que actualment moltes més famílies demanen aquesta opció al considerar que passant de 4 trajectes diaris a 2, es reduirien aglomeracions a les entrades i sortides dels centres escolars i per tant la possibilitat de contagis, cosa que redunda en el benestar dels més petits. A més a més, molts més progenitors tindrien l’oportunitat de recollir els seus fills a les 14:00, gràcies a l’actual teletreball i a les jornades reduïdes, i es reduiria així la pressió assistencial dels menjadors escolars i l’alt risc de contagi que suposen els menjadors massificats (sense perjudici per a les altres famílies, que seguiran poden anar a recollir els seus fills a la mateixa hora que abans sense cost afegit).

Així ho han determinat la resta de comunitats autònomes, perquè sí, a la resta de l’Estat Espanyol es permet la jornada contínua a les escoles que ho decideixin i conviuen ambdós models amb total normalitat (escoles amb jornada continua i escoles amb jornada partida).”

Els últims a fer el pas han estat el País Vasc i Aragó qui encara no ho tenien instaurat però que amb la pandèmia han decidit que era el millor per als seus alumnes; a la resta de l’Estat Espanyol fa anys que funciona amb èxit. És completament injust que Catalunya segueixi sent l’única comunitat autònoma que no permeti la jornada contínua ni tampoc exercir el dret democràtic a la lliure elecció de l’horari escolar, i que des del Departament d’Educació se’ns negui reiteradament un debat transparent sobre aquest assumpte, i més tenint en compte la situació de COVID-19 actual.

És per això que reivindiquem ara més que mai poder decidir sobre l’horari escolar dels nostres fills, i sobretot decidir per la seva salut, tant mental com física, actualment en joc a causa de la pandèmia. Volem que se’ns escolti, que no se’ns ignori més, i manifestem que les famílies de Terrassa juntament amb La Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya estem disposades a dur-ho al ple municipal de l’Ajuntament de Terrassa i d’allí al Parlament perquè se’ns doni una resposta satisfactòria.”

Més informació a: [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa