Famílies de Terrassa han denunciat la falta de places de P3 als col·legis públics i concertats de la ciutat. Calculen que hi ha desenes de famílies que s’han trobat que cap de les opcions que havien posat en la preinscripció escolar ha estat acceptada. “No hi ha places enlloc. De mitjana, tenim una vintena de famílies per centre que s’han quedat sense entrar”, critiquen. “És indignant, estan trepitjant els drets de les famílies de poder decidir a quina escola anirà els seus fills”, resumeix Núria Marín, una de les mares que forma part de la recent creada plataforma “El meu fill tb té drets”.
Aquest dimarts, gairebé de manera espontània, diverses de les famílies afectades s’han concentrat davant de la Biblioteca Central de Terrassa per fer visible la seva preocupació. Saben que és un problema generalitzat, que no només està passant a Terrassa, però no per això s’ha de buscar una solució. “Volem que ens escoltin, que ens donin informació clara i concisa, perquè cada centra et diu una cosa diferent, i volem que es busqui una solució, ja sigui ampliant línies o habilitant zones comunes”, afirmen.
Menys nens per aula, menys places
I és que l’arrel del problema ve donat per la baixada de ràtios. Menys nens per aula. “Entenem que això és bo per la qualitat dels nostres fills, com també per reduir la segregació escolar, però una escola de qualitat es fa fent inversió. Si baixes ràtios has de contractar més personal i tenir més espais”, contesta Marín. En aquest sentit consideren que calia haver fet un “estudi previ de quines són les zones més poblades i amb més possible demanda de P3”, i sembla que “no s’ha fet” davant l’evidència que “en àrees com la 2 i la 4, ara mateix, totes les places estan cobertes”.
També es queixen de la resposta que se’ls dona des de l’Oficina Municipal d’Escolarització. “Ens diuen que esperem. Que a finals del mes d’agost podrem saber el 100% segur quina és la plaça que ens toca. Això, primer, suposa una vulneració dels drets del meu fill de poder escollir el projecte educatiu de proximitat que vulgui. I després, com poden dir que ens esperem fins a quatre dies que comenci el curs per saber a quin col·legi ens toca?”, protesten.
Tampoc agrada la resposta de “totes les escoles de Terrassa són bones”. “Si haig d’anar a l’altra punta de la ciutat, qui em pagarà la benzina? Qui em compensarà el temps de desplaçament? I el pàrquing o la zona blava per deixar el cotxe mentre acompanyo el nen a la porta? Tenim dret a escollir una escola el més a prop de casa possible”, subratllen.

L’educació, una rifa
Per tot plegat els fa pensar que l’educació s’ha convertit “en una rifa”. “No entenem perquè ens fan posar cinc, set o deu opcions d’escoles que vols portar el teu fill quan després et col·loquen a on ells els sembla. Que t’ho diguin d’entrada, et toca aquí, i punt”, sentencia la Nuria Marín.
Per ara, la plataforma “El meu fill tb té drets” comença a mobilitzar-se, a fer xarxa entre famílies de Terrassa però també amb altres entitats de la resta del país, on també existeix aquesta problemàtica. I ja es comença a gestar una gran manifestació. Tanmateix, esperen que no calgui prendre mesures dràstiques. “Volem tenir confiança, en el nostre cas, en l’Ajuntament i en la regidoria d’Educació, volem pensar que ens donaran una solució assenyada i ràpida”, conclouen.
