Fem Equip.Suma-t’hi per visibilitzar i augmentar la presència de les dones als Bombers
aaa

!--akiadsense-->

Coincidint amb el dia de la Dona i el dia del Patró dels Bombers, es reactiva el projecte “Fem equip, suma-t’hi”, una campanya dels Bombers de la Generalitat que s’emmarca dins del Pla d’igualtat de dones i homes de l’Administració de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és el de visibilitzar i normalitzar la presència de dones al col·lectiu de Bombers, i augmentar-ne la representativitat.

La campanya “Fem equip. Suma-t’hi”, formada per quatre cartells i un vídeo es va iniciar el març de l’any passat, tot i que es va veure aturada per la crisi sanitària. Amb la represa, i tal i com estava previst, el conjunt de quatre cartells, adreçats sobretot al públic infantil, es penjaran a tots els parcs de Bombers de la Generalitat de Catalunya, i als edificis públics del Departament d’Interior d’arreu del territori. Igualment, es farà una tramesa al Departament d’Educació, per tal que els distribueixi als centres escolars. Amb aquests cartells, el cos de Bombers de la Generalitat pretén transmetre que hi ha lloc tant per a homes com per a dones en condicions d’igualtat com a persones. Generalitat de Catalunya Departament d’Interior Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments Àrea d’Informació i Comunicació La campanya compta amb el suport, a més del Departament d’Interior, de l’Institut Català de la Dona i el Departament d’Educació. Xerrada en línia d’alumnes de primària amb Bomberes i Bombers Durant el mes de març hi ha també previstes diferents xerrades en línia en què alumnes de primària de les escoles El Vapor i Vedruna Vall de Terrassa, i de l’escola Serralavella d’Ullastrell parlaran i faran preguntes a una bombera i un bomber sobre la feina i la presència de la dona en el col·lectiu. Està previst continuar amb aquest projecte de col·laboració amb les escoles de primària. La presència de les dones a Bombers de la Generalitat Actualment, en la categoria de personal funcionari, les dones representen només el 2,08% dels Bombers de la Generalitat. Hi ha 52 dones bomberes funcionàries, de les quals 32 són bomberes de primera de l’escala tècnica, 12 bomberes de l’escala bàsica, 2 caporales, 5 sotsinspectores i tan sols 1 dona inspectora.

En la categoria de sergents no hi ha cap dona. Pel que fa al personal voluntari, la xifra de dones bomberes voluntàries remunta per sobre del 6%. Però no n’hi ha cap en la categoria de caporal. Una nova promoció, que correspon a la convocatòria 81/19.2, de 250 aspirants iniciaran properament, quan finalitzin les proves d’accés, el curs de Formació a l’Escola de Bombers i Seguretat Civil de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. A l’abril també està previst l’inici del curs de formació per a 18 aspirants a sotsinspector/a dels cos de Bombers de la Generalitat, dels quals 3, són dones. (dades 03/03/2021).

La Campanya #FemEquip: quatre cartells i un vídeo Amb el concepte clau de “Fem equip, suma-t’hi” el nou material consta d’una col·lecció de quatre cartells, protagonitzats per una dona bombera i compartits amb homes bombers per fer-los inclusius, i un vídeo curt que vol animar les dones perquè opositin, s’incorporin o promocionin a Bombers de la Generalitat.

Els dos materials tenen un denominador comú: el concepte #FemEquip reforçat per l’acció “Suma-t’hi”. A iniciativa de la sots-inspectora de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud, Mercè López, els dibuixos mostren dones bomberes en diferents situacions d’emergència: fent tasques d’excarceració en un accident de trànsit, rescatant un gat de dalt un arbre, salvant persones al medi natural i treballant en un incendi d’habitatge en el qual es rescata un nen i una mascota. L’objectiu, donar visibilitat i normalitzar la presència de dones a Bombers i transmetre que hi ha lloc tant per a homes com per a dones en condicions d’igualtat com a persones. El dibuixant dels quatre cartells és el Pedro Doncel, Tècnic Operador de Control de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud. D’altra banda s’ha realitzat un vídeo, enregistrat i editat per l’Equip d’Enregistrament d’Imatges dels Bombers de la Generalitat, amb la col·laboració amb l’Àrea d’Informació i Comunicació dels Bombers de la Generalitat (DGPEIS), que ha comptat amb la participació d’una bombera funcionària del parc de Maçanet de la Selva, una bombera voluntària del parc de Matadepera, i una sots-inspectora de la Regió d’Emergències Metropolitana Sud. El vídeo vol animar a totes les dones que poden optar a presentar-se a les properes convocatòries d’accés a diferents categories del Cos. Però també a aquelles que ja treballen als Bombers de la Generalitat i que poden replantejarse accedir a convocatòries d’accés i promoció.

Nou comentari