MónTerrassa
El Govern no descarta aplicar el toc de queda
  • CA

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha justificat les mesures anunciades aquest dilluns per la situació “pèssima” de la pandèmia. Plaja ha assegurat que demanar aplicar de nou el toc de queda no està previst aquesta setmana. Tot i així, ha advertit que estudien l’informe jurídic que ha permés al País Valencià aplicar de nou aquesta mesura per si fos necessària “en un futur pròxim”. “No especularem sobre els tempos d’una possible petició del toc de queda. Quan hi hagi l’informe es tornarà a reunir la Comissió”, ha puntualitzat, sense negar que la possibilitat de demanar-lo estigui sobre la taula.

La resolució del Tribunal Superior de Justícia de València, ha dit, “aplana el camí” si el Govern hagués de demanar-lo. “No el tenim contemplat per ara perquè no l’ha d’aprovar únicament el Govern, depén del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”, ha explicat. Primerament, ha dit, s’han d’aprovar les mesures que es van anunciar aquest dilluns i que han portat aquest migdia al TSJC, que té tres dies per donar llum verda. “Hem de ser curosos a l’hora d’aprovar mesures que afecten drets fonalmentals. Quan tinguem tots els elements sobre la taula es prendrà la decisió”, ha dit.

“Ara mateix s’està produïnt una reunió amb el món local per compartir les noves mesures de la resolució d’ahir”, ha explicat Plaja per apaivagar les crítiques dels alcaldes. “La Generalitat es posa a disposició dels alcaldes perquè puguin aplicar les mesures”, ha afegit. “Ja sabem que l’aplicació de les mesures per part dels ajuntaments no és fàcil”, ha dit, interpel·lada per la queixa de Colau sobre la falta de recursos per aplicar el toc de queda “informal” del Govern. Plaja ha instat a prendre les mesures conjuntament per vèncer el virus. “La situació és extremadament difícil”, ha afegit. “Tenim un sistema sanitari que està agonitzant. Es demana responsabilitat màxima a la població, un esforç extra”, ha afegit.

“L’ús de la mascareta no depén de la Generalitat, però ja fa una setmana que vam demanar a la ciutadania que fes un canvi de xip respecte la mascareta“, ha dit Plaja, fent una crida a utilitzar la mascareta si no es pot respectar la distància de seguretat. “Les dades no és que siguin pèssimes, sinó més que pèssimes”, ha dit, citant el conseller Argimon. Sobre els actes religiosos, el Govern no té pensat reduir el nombre de persones que s’hi poden reunir. Actualment, està permés el 70% de l’aforament.

ncògnita sobre l’entitat que ha d’avalar el fons per pagar les fiances

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha evitat revelar quina és l’entitat bancària disposada a avalar el fons de risc que el Govern vol utilitzar per pagar les fiances del Tribunal de Comptes. La data màxima per trobar un banc és el 21 de juliol. La portaveu tampoc no ha especificat de quines partides s’han tret els diners: “Són fons extraordinaris no relacionats amb la matèria del covid que es detallaran més endavant”. Sobre les declaracions d’Illa dient que el fons del Govern no té “cap il·legalitat”, Plaja ha assegurat que “en el moment en què el vam presentar ja vam dir que complia tots els requisits jurídics. Es va treballar minuciosament”.

La Comissió Bilateral es manté en els terminis previstos

Plaja ha assegurat que els canvis al govern espanyol no haurien de modificar “ni els tempos ni els terminis” de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat. “El que importa no és el qui, sinó el què”, ha dit, tornant a insistir en el missatge de Pere Aragonès. “El compromís de la taula de diàleg i la comissió i és, i els compromisos estan per complir-los”, ha dit en referència als canvis de ministres al govern espanyol.

Els equips tècnics, ha explicat, ja treballen en la Comissió, i Laura Vilagrà ja ha començat a mantenir contactes. Sobre la taula del Govern en aquesta Comissió està retirar el recurs de la llei de lloguers, el traspàs de l’ingrés mínim social i la cogovernança dels fons Next Generation, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa