MónTerrassa
Denuncien que hi ha 100 infants a Terrassa en centres educatius irregulars
  • CA

Les llars d’infants privades denuncien que hi ha prop d’un centenar d’infants que estan sense control en centres de criança “alternatius” o mares de dia a Terrassa. Les entitats afirmen que poc abans de la pandèmia, aquestes centres o establiments van proliferar com bolets fins arribar a dotze o tretze però que alguns d’ells s’han anat tancant per diversos motius. Actualment, tenen controlats 4 espais familiars que seria “urgent” actuar perquè no tenen cap mena de control i es té constància que els infants poden estar en risc, mentre que n’hi ha 5 o 6 que són mares de dia que tot i que subratllen que “sabem que intenten fer-ho al màxim de bé possible, continuen actuant en un buit legal i irregular que no veiem bé”.

Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest dimecres, dia 2 de novembre, en una trobada que ha aplegat les 24 escoles bressol privades de Terrassa, una representant de l’Associació Catalana de Llars d’infants i la Coordinadora d’Escoles Bressol, i la Síndica de Greuges de Terrassa, Isabel Marquès. L’objectiu d’aquesta reunió a la Masia Freixa ha estat doble. Per una banda, es volia traspassar tota la informació sobre la problemàtica de les llars d’infants irregulars que operen a la nostra ciutat. I per l’altra, es volia visibilitzar què està passant perquè les famílies que tenen nens de 0 a 3 anys siguin conscients d’on porten els seus fills.

Marquès ha exposat que davant la queixa de les llars d’infants ha obert un greuge per determinar si l’Ajuntament de Terrassa ha vulnerat els drets dels infants per acció o omissió davant  la informació traslladada per les escoles bressol. En aquests moments, es troba en la fase de recopilació de la màxima informació i a l’espera de rebre la contestació del Consistori sobre els fets exposats. La Síndica ha conclòs que tot apunta que el greuge serà traslladat al Síndic de Catalunya, el qual té competència amb Educació, tot i que igualment pensa reunir-se amb el govern municipal davant les queixes d’inacció i incompliment de l’ordre emesa des de la Generalitat de tancament d’un centre que hauria comès “irregularitats molt greus” que posarien en risc la integritat dels menors. 

Trobada entre les 24 escoles bressol privades de Terrassa amb la Síndica de Greuges Municipal a la Masia Freixa | Alex Garvin

Un centre de missatgeria que fa de “llar d’infants”

Justament, sobre aquest centre o espai de criança, des de les llars privades han subratllat que a data de 2 de novembre, continua operant i donant un servei irregular. “Estem parlant d’un negoci que legalment és un centre de missatgeria o de recollida de paquets. Allà, es troben els infants mentre els clients entren a buscar o deixar paquets. L’ordre de tancament és del gener de 2021 i fins ara l’Ajuntament no havia fet res de res. Ara sembla que han demanat l’informe tècnic complet al Departament. Però ens sembla una vergonya que continu obert”, han exclamat Laia Pujol i Lídia Mullor, representants de les llars. “S’excusen dient que no tenen competències, però això és mentida. Si legalment no son centres educatius sinó d’activitat econòmica, no pot ser que no hi donin resposta. És el moment de donar explicacions”. 

És la primera vegada que les llars d’infants privades uneixen forces per combatre el que els sembla una irresponsabilitat per part de les administracions. Consideren que l’Ajuntament i Educació estan pecant d’inacció davant d’unes persones que s’aprofiten d’un buit legal per treure benefici econòmic posant en perill la integritat dels infants. “Creiem que aquesta lluita s’havia de fer pública. Ha estat ja la impotència de veure que l’Ajuntament no feia res i que continua tot igual. Hem dit prou. Això s’ha d’acabar”, han subratllat les portaveus.

Sembla que tot l’enrenou generat aquests dies ha fet que un dels suposats espais de criança que havia d’inaugurar-se properament a Terrassa hagi decidit fer-se enrere. Era un espai, segons han denunciat, que es trobava dins d’una fàbrica, a peu de carrer, i que “ens hem assabentat que ni tan sols tenien llicència d’activitat econòmica. I a sobre havien d’acollir infants? Com pot ser això? Com pot ser que hi hagi casos com una persona que està a l’atur i que tenia al seu càrrec 4 o 5 nens, sense cap mena de control? O d’altres que tenen un negoci amb 5 o 6 persones fent guarda de criatures i que no estan registrades legalment ni consten enlloc? Quina seguretat és aquesta?”

Trobada entre les 24 escoles bressol privades de Terrassa amb la Síndica de Greuges Municipal a la Masia Freixa | Alex Garvin

“El silenci de l’Ajuntament ens ha fet molt mal”

El pròxim dia 9 de novembre, les llars privades tenen una cita acordada amb el govern municipal. Després de més de dos anys darrere d’aquest tema, parlant amb la regidoria d’Educació i els tècnics responsables de les dues àrees implicades, han decidit que l’alcalde Jordi Ballart hi ha de ser present. “Ha de saber què passa a Terrassa”, diuen.

“Ens ha decebut molt no obtenir cap resposta per part de l’Ajuntament sobre quines mesures han pres per combatre aquests negocis irregulars. La seva inacció ha comportat l’obertura de més centres d’aquest tipus a la nostra ciutat. El seu silenci ens ha fet mal. Nosaltres només volem vetllar pel benestar dels infants i aquests locals no tenen cap control sanitari, d’habitabilitat, de personal regulat, de seguretat…”, han sentenciat Mullor i Pujol, amb l’assentiment de la resta de directors i responsables dels centres privats.

I ja han avisat que aquesta lluita no es quedarà a Terrassa. Ho volen portar arreu de Catalunya. I per això continuaran movent-se i donant veu a aquesta problemàtica, informant als pares perquè tinguin coneixement de quins drets tenen i què poden esperar dels espais de criança o mares de dia, perquè amb tota la informació puguin escollir on duen els infants i no es trobin amb sorpreses desagradables quan descobreixin que aquell lloc on deixen el seu fill diverses hores al dia no té cap tipus d’assegurança ni compleix cap tipus de normativa o està subjecta a cap tipus de control, ni educatiu, ni laboral, ni econòmic ni legal.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Oscar a novembre 04, 2022 | 11:25
    Oscar novembre 04, 2022 | 11:25
    Si es creen aquest tipus de projectes no és per benefici econòmic, sino per donar resposta a la necessitat que tenen famílies que veuen com les llars d’infants no són espais adequats per deixar els seus fills/es. En comptes de fer una reflexió profunda sobre les ràtios, el tracte als infants i la visió de rendibilització del negoci, aneu a atacar en pro del benestar dels nens i nenes. Quan en realitat voleu dir en pro del vostre negoci. I hi haurà de tot, es clar que sí, i s’hauria de regular, se’ns dubte. Però no enganyeu. No és pas l’espai o la legalitat la que fa que un projecte sigui o no adequat. Us asseguro que deixaria abans els meus fills en un centre de misstageria amb una ratio adequada, amb adults/es compromesos que els tractin amb respecte i amb amor, que no pas a qualsevol de les vostres llars d’infants. Sóc pare de 3 fills i mestre de primària i educació especial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa