MónTerrassa
Denuncien irregularitats molt greus en una ‘mare de dia’ de Terrassa 
  • CA

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha detectat “irregularitats molt greus” en un negoci de Terrassa que actua com a ‘mare de dia’, amb més de 30 infants a càrrec i amb diverses educadores contractades, motiu pel qual n’ha ordenat el tancament, informa l’agència ACN.

Les 24 escoles bressol privades de la capital egarenca s’han unit, per primera vegada, per mostrar el que consideren irregularitats en relació amb la primera etapa d’educació infantil (0-3 anys). Han parlat amb la Síndica de Terrassa, i s’ha decidit obrir un greuge, “per aspectes que posen en dubte el compliment de la normativa i els drets dels infants”, reblen.

Aquest document, signat per les direccions de totes les escoles, amb la signatura també de l’Associació Catalana de Llars d’infants i la Coordinadora d’Escoles Bressol, ha estat enregistrat a dia 26 d’octubre de manera oficial, però el dimecres dia 2 de Novembre, a les sis de la tarda, es farà un acte oficial a la sala d’actes de la Masia Freixa.

En risc el benestar i la seguretat

La Generalitat va emetre a principis del 2021 un informe avisant que el centre posava “en risc” el benestar i seguretat dels infants i instava l’Ajuntament a requerir el cessament de l’activitat, però aquesta continua vigent.

Les 24 escoles bressol privades de la ciutat parlen d’“inacció” de l’Ajuntamentdavant l’auge de centres de criança que funcionen en paral·lel a les llars d’infants.

Les llars privades critiquen que les ‘mares de dia’, les llars de criança o els centres de suport familiar estiguin en un buit legal “que permet a moltes persones aprofitar-se de la situació per posar en marxa negocis que semblen llars d’infants però que en realitat només necessiten una llicència d’activitat i tenen molt pocs controls”.

No s’hi està en contra

Una de les portaveus, Lídia Mullor, ressalta que el col·lectiu no està en contra de l’existència d’aquestes figures, i destaca que “respecten” les ‘mares de dia’ com a alternativa a les llars. “Però cal fer-ho bé”, insisteix. Assenyala el cas de la ‘mare de dia’ inspeccionada pel Departament d’Educació, que va trobar irregularitats perquè, entre altres, s’ubica en diferents pisos, sobrepassa el número d’infants recomanat i té personal contractat per a la cura de la mainada.

Avisen que han denunciat un centre de suport familiar que ha obert recentment “en una antiga fàbrica on no es compleixen les condicions per atendre nens i nenes”. “Alcem la veu perquè volem vetllar pels drets dels infants i de les famílies, ja que en aquests espais no hi ha cap tipus de control”, explica Mullor, que també apunta que la proliferació d’aquests negocis obre un escenari de “competència deslleial” vers les escoles bressol “que han de complir una gran quantitat de controls”.

Les llars privades exigeixen a l’Ajuntament que procedeixi a tancar la ‘mare de dia’ inspeccionada per Educació, alhora que reclamen que impulsi una regulació municipal per controlar l’activitat dels serveis alternatius a les escoles bressol. Insisteixen que el consistori té suficients competències per endreçar el sector. Posen com a exemple Sabadell, on els centres que tenen cura d’infants de 0 a 3 anys s’han de sotmetre a la normativa sectorial d’educació infantil o ludoteques.

Per la seva part, fonts de l’Ajuntament de Terrassa consultades per l’ACN apunten que el govern tenia agendada una reunió amb les escoles bressol privades però aquesta s’ha posposat a l’espera d’establir una nova data en què hi pugui assistir l’alcalde.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa