MónTerrassa
Duque: No podem permetre que s’ocupi un pis adjudicat a una família vulnerable
  • CA

Aquesta setmana ha estat complicada per a la regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Terrassa perquè s’ha vist immersa en diverses queixes per part d’entitats i associacions. En primer lloc, des del Consell d’Entitats i Espai Drets es va emetre un comunicat en què denunciaven l’actuació de l’Ajuntament en un conflicte entre dues famílies monomarentals que havia acabat en judici civil. Aquest judici tenia lloc aquest dimecres, en el qual les dues parts s’enfrontaven pel reconeixement d’un habitatge de programa oficial. En segon lloc, des de la PAH es denunciava que la Societat Municipal de l’Habitatge era el promotor d’un desnonament que havia de fer-se aquest dimecres d’un matrimoni amb menors a càrrec. Finalment, aquest desallotjament s’ha aturat.

El regidor de Serveis Social, Noel Duque, ha explicat a Món Terrassacom s’han viscut aquestes dues situacions i ha explicat els motius que han dut a la regidoria a actuar d’aquesta manera. En ambdós casos afirma, el problema de fons és el mateix: “ocupacions de pisos de la mesa d’emergència destinats a persones amb perfil de vulnerabilitat“.

Subratlla que darrerament l’Ajuntament s’està trobant amb aquest “fenomen” i es mostra contundent amb la resposta que s’ha d’aplicar: “L’Ajuntament ha d’actuar en aquests casos, no podem permetre que una família vulnerable es quedi sense un pis que ja té assignat per culpa d’una ocupació, encara que també sigui per part d’una altra família vulnerable”. Un pis del programa oficial que pot ser propietat de l’Ajuntament, però també de la Generalitat o d’un fons voltor que -en casos excepcionals- el posa a disposició de Serveis Socials. Per això, en aquests casos s’inicia -com ha passat en els anteriorment mencionats- el procés de desnonament per “recuperar” l’immoble que ja tenia uns nous propietaris adjudicats.

Malgrat que Duque afirma que “entenc que la situació d’aquestes famílies és greu” considera “immoral que s’ocupi un pis que anava a parar a una altra família amb problemes”. “Ens hauríem de coordinar i buscar alternatives temporals” abans que es produeixi l’ocupació un pis, però no sempre és possible i moltes famílies agafen una drecera perillosa.

Mesa d’emergència i adjudicació

El regidor de Serveis Socials apunta que s’estan trobant fonamentalment dues casuístiques diferents que han provocat l’increment de casos d’ocupacions. “Ens estem trobant amb gent que està inclosa dins de la Mesa d’Emergència pendent d’un pis però que decideix no esperar-se més i ocupar-ne un ja adjudicat. I també, per altra banda, gent que és de fora Terrassa que arriba aquí i ocupa un pis del programa social”. Duque recorda que aquelles persones que ocupen un pis queden “automàticament excloses de la Mesa” o sense opcions d’entrar-hi.

En totes les situacions, Noel Duque, recalca que “se’ls ha explicat i informat de per què han d’abandonar el pis” abans de procedir a fer el desallotjament. “Aquests pisos ja tenen una família vulnerable que ha fet les coses bé, que ha seguit el procediment i que finalment pot tenir un habitatge digne, no és just que es trobin en aquesta situació”, manifesta. Tanmateix, davant la crisi sanitària que estem vivint, l’Ajuntament ha decidit aturat el desallotjament previst aquest dimecres, deixant a la família receptora per ara sense l’immoble.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa