MónTerrassa
Dues parets mitgeres es convertiran en murals gegants
  • CA

L’artista terrassenca Anna Taratiel coordinarà les tres obres d’intervenció urbana que s’han previst a la plaça de Cipriano García, al barri de Sant Pere Nord. Es tracta de dos murals de grans dimensions que es pintaran a dues de les parets mitgeres situades a la plaça i una tercera intervenció que consistirà en una actuació sobre la pista de bàsquet situada a la mateixa plaça. Aquesta serà la primera iniciativa d’un projecte més ambiciós, El Tercer Paisatge, que la regidoria de Cultura vol impulsar a tots els districtes de cara a donar suport a les Arts Visuals i equilibrar el conjunt d’arts professionals a la ciutat perquè totes tinguin el mateix pes i el mateix impacte en la vida cultural terrassenca.

El projecte ha estat impulsat conjuntament per l’Ajuntament de Terrassa i l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, entitat veïnal que en els darrers mesos ja ha impulsat iniciatives d’aquestes característiques a la zona i ha portat a terme un treball previ per catalogar les parets mitgeres del barri. Fruit d’aquest treball conjunt amb l’Ajuntament s’ha decidit intervenir en les parets i la pista de bàsquet ubicades a la plaça de Cipriano García amb l’objectiu d’aconseguir una millora del paisatge urbà de la ciutat. La regidora de Cultura, Rosa Boladeras explica que “Es tracta d’un projecte de promoció de la cultura i l’art urbà, que compta amb la complicitat i la participació del teixit social del territori. En aquest sentit, vull agrair molt especialment la iniciativa del president de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord, Jaume Àvalos, d’actuar sobre diverses parets mitgeres del barri per donar llum i provocar un canvi d’usos en els espais públics, tot promocionant les Arts Visuals.

Una iniciativa que tindrà continuïtat arreu de la ciutat sota el nom de El Tercer Paisatge i que permet incidir, de manera transversal i involucrant serveis com Cultura, Comerç, Arquitectura i Urbanisme, Joventut, Serveis Socials, Via Pública i Polítiques de Gènere, en la millora de l’espai públic, convertint-lo també en espai de creació, i que al mateix temps ajudi a visibilitzar i posar en valor el talent dels creadors i artistes visuals”. En aquest sentit, la regidora ha afegit que “La intencionalitat del projecte és la d’omplir d’art i bellesa els districtes perquè la ciutadania pugui viure plenament el seu dret a la cultura amb un ús respectuós i plenament social de l’espai públic.

El nom d’El Tercer Paisatge fa referència al Manifest del Tercer Paisatge de l’arquitecte paisatgista i escriptor Gilles Clément i, per analogia, volem emprar aquesta denominació per parlar de totes aquelles intervencions artístiques urbanes creades per l’ésser humà amb la seva pròpia naturalesa que busca que l’art sigui públic i que l’artista sigui de nou un ciutadà”. La iniciativa s’emmarca dins de les actuacions previstes per donar compliment a la proposta de resolució presentada pel Grup Municipal ERC-MES per a la millora de l’entorn urbà mitjançant les arts plàstiques aprovada al Ple Municipal de novembre de 2016 que convida a identificar i intervenir amb una planificació a llarg termini en les parets mitgeres descobertes de la ciutat com a espai creatiu on desenvolupar projectes singulars d’art urbà per assolir objectius com potenciar la imatge i atractiu de la ciutat, revaloritzar finques i zones urbanes socialment degradades o reactivar el comerç i potenciar la ciutat com a espai creatiu.

D’aquesta forma, l’artista Lula Goce va iniciar l’actuació a la plaça de Cipriano García el passat 17 de juliol pintant l’obra GAIA en una de les parets mitgeres. I a partir del dia 24 de juliol els artistes Cristian Blanxer i Víctor Garcia són els encarregats de la creació de l’obra SYNOPSIS en una altra de les parets. La darrera intervenció està prevista durant els propers mesos i anirà a càrrec de l’artista terrassenca Anna Taratiel amb una actuació sobre la pista de basquet situada a la plaça, seguint una tendència que s’està implementant en diferents ciutats del mon com París, Nova York o Alexandria, a Itàlia.

El proper divendres 26 de juliol, a les 19 h, està prevista la presentació del projecte al veïnat i entitats del barri de Sant Pere Nord, amb un acte a la mateixa plaça de Cipriano García, amenitzat amb una sessió musical del terrassenc DJ Geraldine, on els veïns i les veïnes del barri podran contemplar de primera mà el procés creatiu d’intervenció urbana de les obres GAIA i SYNOPSIS. L’acte inclourà servei de bar, i un espai habilitat amb sofàs i butaques on hi haurà un micròfon obert a la lectura de manifestos i declaracions d’amor a la cultura amb textos com els de l’artista alemany Joseph Beuys que, segons la regidora de Cultura“ofereix algunes idees clau sobre el procés de creació lligat a la cultura quan afirma que: ‘L’autèntic capital de la nostra societat, és el Capital Creatiu’”.

GAIA per Lula Goce

ula Goce neix a Baiona, Galícia. Als 18 anys marxa a Salamanca, on va llicenciar- se en Belles Arts en l’especialitat de pintura. El seu treball artístic sempre ha estat vinculat a l’art efímer, especialment en espais urbans, amb murals i intervencions en espais públics. A Barcelona va cursar un Màster de creació artística i el Diploma d’Estudis Avançat a la Facultat de Belles arts de la Universitat de Barcelona. Va estudiar Disseny Gràfic al BAU, Centre Universitari de Disseny de Barcelona i Il·lustració a l’Escola de la Dona, a més de treballar en centres de producció artística com Hangar, a Poblenou, i formar part d’espais artístics com Caminal o L’Escocesa. Té una tendència cada vegada major a aprofundir en allò íntim a partir d’allò públic, en moments personals i accions solitàries que mostra a les façanes, al carrer, exposats a la mirada de vianants i curiosos. Per a Lula Goce és primordial la interrelació amb l’espectador i el diàleg establert amb l’entorn quan treballa. La reacció dels transeünts durant tot el procés són part de l’obra mateixa, que conviu diàriament amb l’espai públic i aquells que ho habiten.

SYNOPSIS per Cristian Blanxer i Víctor Garcia

Cristian Blanxer, nascut a Barcelona l’any 1985, va començar a treballar com a freelance i il·lustrador el 2008, un cop finalitzada la carrera de Belles Arts. El seu esperit polifacètic l’ha dut a explorar diferents estils i tècniques. Aquesta inquietud per descobrir nous camins, la frescor de la seva pinzellada i la intensitat amb la que percep el color, queden plasmades en la seva obra. La llum impressionista i la taca expressiva de pulsió poètica caracteritza el recorregut artístic de Blanxer. En bona part de la seva obra reprodueix accions humanes, que van de situacions quotidianes a d’altres més surrealistes.

Tot i així, sembla voler ser el més imparcial possible deixant que les sensacions sorgeixin per si mateixes. Així doncs, en ple procés d’aprenentatge, Blanxer ens mostra un treball que no deixa de canviar i evolucionar. Víctor Garcia Delgado, nascut a Barcelona el 1981, amb inquietuds artístiques primerenques, va començar a desenvolupar-se de manera autodidacta de la mà del grafit a la dècada dels 90, deixant la seva petjada, posteriorment, per nombroses ciutats de l’àmbit internacional: Brasil, Japó, Argentina, Alemanya, Mèxic o Itàlia. La seva tècnica de collage poc convencional, sorgeix de l’evolució personal en la tècnica mare de l’artista, al costat de la necessitat de reduir el format sense perdre essència, aportant un nou llenguatge: l’aerosol per a paper reciclat i murs per a llenços.

Els traços, abans pintats, passen ara a contenir tot un univers gràfic (minuciosament situat), que dialoga contínuament amb l’escena protagonista Anna Taratiel (Barcelona, 1982) inicia els seus contactes amb el món de l’art a través del grafit amb el nom artístic d’OVNI. Estudia disseny gràfic a l’Escola Universitària del Vapor de Terrassa i es diploma en Tècniques Murals a la Llotja de Barcelona. La seva obra evoca paisatges interns i planteja reflexions metafòriques sobre l’entorn, expressats mitjançant l’abstracció geomètrica, provocant emocions i prement la percepció de l’espectador a través de la intensa relació compositiva, conceptual i tècnica que manté amb l’espai i el color. Cartografies mentals que cobren vida material per bregar, des de l’equívoc visual, amb les idees d’estructura, patró i variació, o amb el límit entre el bi i tridimensional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa