MónTerrassa
“Els drets del Nil”, un conte terrassenc sobre diversitat i inclusió
  • CA

“Els drets del Nil” és un conte terrassenc que parla sobre diversitat i inclusió. Ideat i escrit per Laura Aguayo, i il·lustrat per Mia Pérez, és un llibre que ha estat editat per la Sindicatura Municipal de Greuges de Terrassa amb l’objectiu de conscienciar els alumnes de la importància i respecte pels drets humans.

És doncs un conte adreçat a nens i nenes d’entre 11 i 16 anys, concebut “per estimular el diàleg a l’aula i promoure la informació i el coneixement dels drets que tenim com a ciutadans”, com expliquen des de la Sindicatura. I és que la convivència amb la diversitat, els drets humans i la justícia social són els grans temes d’aquest relat.

La història se centra en en Nil, un nen amb autisme que veu afectats els seus drets com a ciutadà quan l’escola comunica a la família la intenció de derivar-lo a un centre d’educació especial. Més lluny de casa seva i dels seus amics, el nou centre no li sembla la millor opció a la seva germana Jun, que lluitarà per reivindicar els drets del Nil. Aquell mateix dia reben la visita de la síndica a l’escola, que parla a tots els nens i nenes dels drets humans, el dret a l’educació, a jugar i a ser protegits, i els explica quina és la seva funció i com assessora i resol les queixes de la ciutadania enfront de qualsevol tipus de mala actuació de l’administració local.

Defensa dels drets de la ciutadania

Motivada per aquesta xerrada, la Jun decideix anar a visitar a la síndica a la Masia Freixa per explicar-li el cas del seu germà. La síndica l’escolta i li mostra diversos exemples de casos semblants al del Nil, així com possibles maneres d’afrontar el problema. Juntes obren un greuge que prospera i l’escola accepta que el Nil cursi l’Educació Secundària Obligatòria al centre.

L’actual Síndica de Terrassa, Isabel Marquès, considera necessari recordar quina és la tasca que se li ha encomanat i la rellevància d’aquest conte. En aquest sentit recorda “la importància de seguir treballant per la defensa dels drets de la ciutadania en les seves relacions amb l’Administració Municipal i de posar a l’abast de l’alumnat una metodologia accessible, dinàmica i participativa, capaç d’aprofundir en els temes cabdals de l’educació, els drets humans, els drets i deures dels infants, l’assetjament escolar i la discriminació –entre d’altres–”.

Imatge d’El conte dels drets, un llibre editat des de la Sindicatura de Greuges de Terrassa | Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa