MónTerrassa
Una doctora de Terrassa, premiada als Premis IMID
  • CA
Piqueras ha rebut un dels premis IMID | Consorci Sanitari de Terrassa

!--akiadsense-->

La doctora Marta Piqueras, del Servei de Digestiu del Consorci Sanitari de Terrassa, ha rebut el Premi IMID en la categoria de Qualitat Assistencial, dotat amb 5.000 euros, pel treball “Actualització del calendari de vacunes en pacients no oncològics amb malalties inflamatòries cròniques en tractament amb immunosupressor i/o biològic”. Aquests guardons, atorgats per la Càtedra de Resultats en Salut de la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) i l’Associació de persones amb malalties cròniques inflamatòries immunomediades (UNIMID), es concedeixen a la Innovació en l’atenció als pacients amb malalties inflamatòries immunomediades (IMID per les seves sigles en anglès), i compten amb la col·laboració de la companyia biofarmacèutica AbbVie.

Els premis se centren en dues categories: Recerca, reconeixent l’esforç dut a terme en el desenvolupament del coneixement sobre les malalties IMID; i Qualitat Assistencial, valorant el desenvolupament de nous models d’atenció que redundin en la millora de la qualitat assistencial en aquests pacients. L’objectiu d’aquest treball de caràcter multidisciplinari en el que han participat especialistes de Gastroenterologia, Reumatologia, Dermatologia i Atenció Primària, ha estat poder tenir un programa vacunal específic per a pacients immunodeprimits i que tots ells puguin tenir la mateixa oportunitat de vacunació independentment de quina zona de l’àrea del Vallès procedeixin” explica la Dra. Marta Piqueras. “Per això s’ha fet una actualització del calendari vacunal en pacients no oncològics amb malalties cròniques en tractament immunosupresor i/o biològic”.

Les malalties IMID són un grup de patologies cròniques originades per alteracions del sistema immunològic. Sota aquesta denominació s’engloben malalties tan heterogènies com l’artritis reumatoide, la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa, la psoriasi, l’espondilitis anquilosant, la hidroadenitis supurativa, el lupus o la uveïtis. D’altra banda, les alteracions genètiques que presenten fan que sovint hi concorrin dues o més d’elles en un mateix individu, fins al 10% del total dels pacients. Així mateix, les IMID comparteixen també més risc de desenvolupar comorbiditats com ara síndrome metabòlica, diabetis o malaltia renal, la qual cosa fa que el seu control resulti complicat. Al nostre país, aquestes malalties afecten més de dos milions i mig de persones i representen una càrrega econòmica de 12.000 milions d’euros anuals, entre costos directes i indirectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa