MónTerrassa
Discòrdia entre experts per la legalitat del passaport Covid per entrar a restaurants

La polèmica entorn de l’ampliació de l’ús del passaport Covid s’ha disparat en els darrers dies. El ministeri de Sanitat ha descartat aplicar-lo per ara, amb l’argument que la normativa que regula el certificat no permet utilitzar-lo com a salconduit per accedir a establiments públics. Algunes comunitats autònomes, però, planten cara al ministeri dirigit per Carolina Darias i ja requereixen aquest passaport per entrar a bars i restaurants. Seguint les petjades de Macron, Galícia i les Canàries desafien el ministeri i obren un debat entre la resta de consellers de sanitat de l’Estat. A Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha tancat la porta a plantejar-se aquesta iniciativa, almenys fins que no s’hagi ofert la possibilitat de vacunar-se a tota la població.

En els pròxims dies es pronunciarà al respecte el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries, fet que segons alguns experts podria crear un precedent. La mesura podria tombar-se fàcilment en estar fonamentada en un decret autonòmic i no tenir el suport d’un decret llei estatal. Així ho veu Joan Solanes, professor de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra. “Si el ministeri de Sanitat ho volgués aplicar, sembla que seria a través d’un reial decret, que no un decret llei. Per tant, la mesura estaria poc protegida“, explica Solanes, que assenyala que, en canvi, un decret llei només es podria recórrer al Tribunal Constitucional. Les comunitats, per ara, intenten imposar la mesura a través de decrets, cosa que segons aquest expert obre la possibilitat que sigui “fàcil” que sigui atacada en la justícia ordinària.

Un dels punts que més polèmica ha despertat ha estat la constitucionalitat –o no– d’aquesta norma si es redactés a nivell estatal. El que salvaria la seva constitucionalitat, explica Solanes, seria el fet que s’obrís la possibilitat de presentar no només el certificat de vacunació sinó també una PCR negativa o fins i tot un test d’antígens. “La mesura donaria alternatives, i per això no seria discriminatòria per als que no es volen vacunar”, assenyala. Per tant, per a l’expert, la mesura només incentivaria la vacunació, però en cap cas hi obligaria, tot i que els detractors del certificat asseguren que seria una obligació “encoberta”.

La clau per tirar-ho endavant: el test de proporcionalitat

Amb el principi de no discriminació salvat, Solanes considera que els tribunals tindrien en compte principalment el test de proporcionalitat, el requisit que han de passar les mesures si restringeixen les llibertats constitucionals. El primer pas complir en aquest cas, explica el professor, començaria per demostrar que el passaport Covid tingués “una finalitat legítima”. “Els governs autonòmics ho justificaran per la protecció de la salut pública i la reducció de contagis”, avança Solanes, que assenyala que la vacunació és un interès secundari en aquest cas. El segon que haurien de justificar seria si la mesura seria “menys lesiva” que la resta d’alternatives que hi ha. “Les autonomies haurien de demostrar que la resta de mesures que han aplicat no han servit”, afirma.

El reglament europeu podria no avalar aquest ús

A banda de la seva constitucionalitat i de la no discriminació, el certificat Covid planteja altres problemes, com ara una possible vulneració de la protecció de dades. Jordi Bacaria, fundador de Global Legal Data, concedeix a aquesta norma “molt poc recorregut”, ja que la considera “de dubtosa legalitat”. Adverteix que l’agència espanyola de protecció de dades podria intervenir en el procés, i assenyala que les dues comunitats que de moment l’apliquen –Galícia i Canàries– “s’han llançat a l’aventura”.

“El reglament europeu del certificat pretén preservar un dret dels europeus: la lliure circulació. En canvi, els usos posteriors que s’han plantejat són dubtosos perquè responen a una altra finalitat, encara que sigui evitar contagis”, explica Bacaria, que fa referència a la falta de base legal en canviar la finalitat del document. “El problema és que la base legal s’ha de refer i buscar-ne una altra. No hi ha regulació prèvia que l’avali”, assenyala.

Bacaria subratlla que la norma podria arribar a ser legal, però “amb una regulació i una base legal que la justifiquessin”. Per tant, per a aquest expert, els problemes que representa ara, com la possible discriminació o la inconstitucionalitat podrien ser solucionats, però a partir de molta “literatura legal”.

Solanes, en canvi, discrepa de Bacaria i assegura que la Unió Europea no restringeix l’ús del passaport Covid a efectes interns, és a dir, que no es pot pronunciar sobre les mesures que adopti cada país membre en el seu territori. “Els països membres poden fer el que vulguin amb el document. Només s’intervindria si se’n fes un ús discriminatori, és a dir, si només poguessin utilitzar-lo ciutadans nacionals”.

Decisions asimètriques entre les comunitats

Fins ara, la regulació de la normativa Covid ha tingut com a base legal l’interès públic essencial i ha estat protegida per les lleis establertes des del començament de la pandèmia. En el cas del passaport Covid, però, no hi ha una regulació prèvia. Tot i així, el jurista vinculat a l’UPF Andrei Boar confia que s’aplicarà “en les setmanes vinents”. El més complicat, explica, serà veure decisions “asimètriques” entre comunitats, ja que generarà confusió i queixes entre la ciutadania. Boar assegura que seria més senzill “via llei orgànica del Congrés”, que permetria “saltar-se la burocràcia que hi ha ara, que fa passar-ho tot pels tribunals de justícia”. Així, la norma “es blindaria”.

“El més important perquè cap tribunal ho tombi és que estigui ben justificat en el moment en què a tothom se li hagi donat l’opció de vacunar-se“, explica Boar. D’aquesta manera, només els qui rebutgessin vacunar-se tindrien restriccions, “les mateixes que tenim tots ara”. “Una vacuna no pot ser obligatòria, però es poden posar restriccions en cas de no estar protegit”, defensa el jurista, que considera que la mesura és molt positiva perquè implicaria “poder tornar una mica a la normalitat”.

Sobre les queixes per la discriminació que podria suposar, Boar apunta que a hores d’ara qualsevol establiment té dret a admissió i que l’obligatorietat de mostrar el certificat covid podria entrar en aquest dret. “És una oportunitat per alleugerir restriccions que ens afecten a tots, inclús als que estem vacunats”, afegeix.

Boar vaticina que a Catalunya es començarà a plantejar seriosament un cop tothom hagi tingut l’oportunitat de vacunar-se, i considera que el país acabarà seguint el rastre de Galícia i Canàries, que són per ara els pioners del passi Covid a l’estat espanyol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa