MónTerrassa
Diccionari anticunyadista per sobreviure als dinars de Nadal
  • CA

Si has quedat escarrufat de la primera traca de celebracions de Nadal, t’interessarà aquesta guia. Perquè encara queda Cap d’Any, Reis… I tots tipus de trobades socials! Potser no canviarem mai, però és important prendre consciència del que impliquen alguns comentaris i actituds a taula. Aquest és un diccionari per obrir el debat. O una petita boutade.

Adultisme

Sembla que tinguis una capa d’invisibilitat? A ningú li sembla interessar la teva opinió, mentre tu et menges la de tothom? D’això se’n diu adultisme, tal com s’explicava al Manifest juvenil contra el poder adult (editat per Tigre de paper). Prepara’t per no deixar-te avassallar. I si no, crea la teva conversa amb el cercle de confiança!

Classisme

“Home, avui ja et podies haver posat guapo!”. És una frase habitualment dirigida de pares i mares cap a fills i filles. També revesteix un punt de pressió estètica, tot i que l’apuntem a classisme en tant que indica com la roba (l’estètica, l’aparença) és un element el que es dóna gran valor. Encara pot ser pitjor: Comentaris com “vas com un gitano”, tot i que puguin ser verbalitzats sense maldat conscient per un familiar, són racistes i ofensius cap al poble caló. El llenguatge inclusiu és una batalla de cada dia.

Decreixement

Encara no han arribat Reis i ja has rebut regals? Encara més: A banda dels reis, també fas l’amic invisible, el Nen Jesús, i l’Olentzero del país basc? Potser és hora de reduir el consum i apostar pel decreixement. Autors com Carlos Taibo ho han explicat profusament a obres com El decrecimiento explicado con senzillez (Icària). La trobareu a llibreries de Terrassa com La Temerària.

Economia Social

I tant que ens encanta ser capitalistes (Monopoly) i imperialistes (Risc). Però tenim alternatives de Jocs de taula polititzats i fabricats en bones condicions. Com ara CommunsPoly, El Ladrillazo, Feminismos Reunidos… Els trobareu a llibreries especialitzades en pensament crític. En el cas de Terrassa, a Synusia.

Famílies trencades

L’any 2017, Ciutadans va alertar del greu trencament de la convivència a les famílies que viuen a Catalunya, a causa del referèndum de l’1-O. Dos anys més tard, és el moment de mirar a esquerra i dreta de la taula. Segueixen allà, els teus familiars?

Gordifòbia

Un sentiment que ens autoapliquem. Si estàs davant un plat de foie i penses “menjaré menys, que això és com una setmana de gimnàs”, ens estem fent una certa pressió estètica. Però també ens l’apliquen, sense nosaltres voler. Potser que ens diguin obertament “nena, no et passis amb els torrons”. O potser que siguin més dissimulats. I parlant d’una altra dona, facin referència a que s’ha posat de bon any. La gordifòbia ha motivat diversos llibres en el darrer any. Com ara Stop Gordofobia, de Virgie Tovar. A més a més, els col·lectius feministes tenen al seu punt de llança la lluita contra la pressió estètica (cirurgia estètica, operació bikini, etc).

Masclisme

El teu tiet no ha currat gens en la preparació dels dinars, muntatge de taules i recollida i neteja? Alerta! Tu tampoc? Doncs és en hora d’assumir que utilitzes els privilegis com a home. Alça el cul i prepara els àpats com tothom. I si ja ho fas, però no pas els teus coetanis masculins, els hi has de recriminar.

NovesMasculinitats

Ets home i et saludes afectuosament amb amics i familiars homes, amb petons i abraçades? O amb abraçades amb 10 centímetres de distància entre cos i cos? Pensa-hi i veuràs quin model de relacions estàs creant. A Terrassa ja s’han creat grups d’afinitat per parlar de Noves Masculinitats, com el que va néixer en l’entorn del casal popular Atzur.

Racisme

L’entitat Casa Nostra, Casa Vostra ha activat una altra vegada per enguany la campanya Baltasar de veritat, instant els Ajuntaments al fet que contractin actors negres per fer d’aquest reig mag a les cavalcades. L’Ajuntament com Matadepera s’han afegit enguany a la iniciativa.

Revisió crítica

Sí, hem gaudit amb programes que ja quasi no recordem. Alguns d’humor, com el que acompanyava les campanades del Nou Any amb Martes y Trece. Tanmateix, una revisió des de 2019 fa d’aquests humoristes uns personatges masclistes. I si no, mireu aquest vídeo! Amb ulleres liles o sense, hem de revisar d’allà on venim. Potser o per fer-nos creus, però si per prendre’n consciència.

Sexisme

Efectivament, els dies de Nadal són propensos a trobades amb familiars llunyans (o que sovintegem poc), que fan preguntes que per algunes persones poden resultar invasives. “Se’t passarà l’arrós” és l’expressió més òbvia, però la mera insistència a una dona en torn a quan es quedarà embarassada (I què, quan tindràs fills?) és percebut en si mateix com una agressió. Per això, el col·lectiu feminista Quart Creixent de Terrassa ha editat una guia per sobreviure al nadal. Amb un glossari de respostes, per gestionar tot tipus de converses.

Sostenibilitat

A tothom li mola el foie, però el seu procés de producció és una mica salvatge… I les gambes estan al límit de la sobrepesca. Ep! Tenim plats elaborats amb productes d’hivern! Acosteu-vos a l’agrobotiga L’Egarenca, al carrer del Nord, i trobareu alternatives. També existeix la Cooperativa de Consum i Resistència de l’Atzur, que fa cistelles d’aliments de proximitat; així com parades agroecològiques com Ca n’Oliveró al Mercat de la Independència, amb producte de l’horta de Castellbisbal.

Tecnofília

Estàs llegint aquest article al telèfon mòbil durant un dinar? Felicitats, hem fet match! Efectivament, toquem el telèfon mòbil una mitjana de 2.600 vegades al dia. Tanca el mòbil i socialitza’t ara mateix.

Ander Zurimendi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa