MónTerrassa
Desmenteixen un vídeo difamatori de Vox sobre un institut de Terrassa
  • CA

La cadena de Radiotelevisió Espanyola (RTVE) ha desemmascarat un vídeo difamatori publicat per la candidata i coordinadora de Vox a Terrassa, Alícia Tomás, on suggereix en forma de pregunta que el castellà està prohibit a l’Institut Mont Perdut. Una investigació de RTVE ha desmentit punt per punt el que es diu en el vídeo, exposant que es tracta d’un “missatge enganyós que treu de context una publicació dirigida a un petita part del col·lectiu araboparlant” i que “ignora la presència del castellà com a llengua dominant al centre”.

Tomás ha publicat el vídeo a Twitter amb un missatge: “¿Está prohibido el español en las escuelas catalanas pero nos meten el árabe? ¡Qué vergüenza!“. La candidata explica que diverses famílies han denunciat que a l’hora d’inscriure els seus fills i filles a l’institut, la pàgina web està exclusivament en català i àrab. Conclou que “esto es una muestra más de la islamización que estamos sufriendo en Terrassa”.

Desmentint el “missatge enganyós” de Vox

RTVE va comprovar que la web de l’institut no està en català i àrab, sinó únicament en català. El que està en català i àrab és un document d’inscripció específic “dirigit a certes famílies d’origen àrab on l’interlocutor no té coneixements ni de català ni castellà i necessitem que ens portin els documents”, explica a RTVE el director de Mont Perdut, Josep María Argemí. Pensant en aquest col·lectiu, elaboren una guia que consta de dues pàgines on s’escriuen 7 frases en català i àrab, com per exemple, “llibre de família” o “carnet de família nombrosa”.

Argemí narra al mitjà de comunicació que “la immensa majoria de les famílies coneixen el català i el castellà, però hi ha algunes poques on l’interlocutor no sap cap de les dues llengües”. A més, el director exposa que el document “va aparéixer com una opció annexe al text principal durant el període de formalització del tràmit i ara ja no està disponible“.

Per tant, RTVE exposa que “si bé el document és cert, la frase que suggereix mitjançant una pregunta que ‘està prohibit el castellà a les escoles catalanes però ens posen l’àrab’ condueix al receptor a un missatge enganyós“. “S’omet el context social i educatiu en el que la comunicació de l’institut Mont Perdut es produeix. No és una guia general, sinó un document específic dirigit a unes poques famílies que no coneixen el català ni el castellà”.

El castellà, llengua dominant a l’Institut Mont Perdut

A més, el partit Vox Terrassa també va publicar el vídeo citant: “Ni rastro de español en las escuelas catalanas pero sí de árabe“. RTVE també ha desmentit aquesta afirmació. De fet, el castellà és la llengua dominant a l’Institut Mont Perdut. Argemí reitera que “no ha escoltat mai a cap alumne al pati parlar en català“ i que el 50% de les classes són en castellà.

“La presència del castellà és tan massiva que hi ha professorat que per fer [la classe] millor la fa en castellà, malgrat s’hauria de fer en català segons la normativa”. I afegeix que a les proves de competència lingüística de 4t d’ESO, més d’un 80% obté un nivell alt i mitjà-alt de castellà contra un 20% que obté una nota similar en català.

Vox no es creu les dades de l’Institut

El diputat de Vox al Parlament de Catalunya, Manuel Acosta, cita en declaracions a la mateixa cadena que posa en dubte la dominació del castellà a l’institut: “No queda clar això del 50% de classes en castellà” i no sap “el que passa a la pràctica”. També considera “poc significativa” la prova de competències en català i castellà dels alumnes de 4t d’ESO.

A tot això, el director del centre escolar lamenta que Tomás no “piqués al timbre” per parlar sobre el document quan va anar a gravar al vídeo a les portes de l’institut. En aquesta línia, Acosta reitera que “no pot concretar” si Tomás es va posar en contacte amb la direcció del centre o no.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Solc a juliol 13, 2022 | 16:44
    Solc juliol 13, 2022 | 16:44
    “La presència del castellà és tan massiva que hi ha professorat que per fer [la classe] millor la fa en castellà, malgrat s’hauria de fer en català segons la normativa”. I afegeix que a les proves de competència lingüística de 4t d’ESO, més d’un 80% obté un nivell alt i mitjà-alt de castellà contra un 20% que obté una nota similar en català¨. I EL DIRECTOR O L'ADMINISTRADOR, DAVANT AQUESTES DADES, NO PENSA ACTUAR EN CONSEQÜÈNCIA?
  2. Icona del comentari de: Observador a juliol 14, 2022 | 09:02
    Observador juliol 14, 2022 | 09:02
    Calumnia, que alguna cosa queda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa