MónTerrassa
Denuncien que BASF no va pagar gairebé 1.000 milions d’euros
El grup dels Verds/Aliança Lliure Europea a l’Eurocambra ha denunciat aquest dilluns que la multinacional química BASF ha evitat pagar gairebé 1.000 milions d’euros en cinc anys a través d’una complicada enginyeria fiscal. En un informe, el grup a què pertanyen ERC i ICV assegura que la multinacional alemanya “ha utilitzat estratègies de planificació fiscal agressives per explotar les diferències entre els sistemes tributaris i aprofitar-se dels forats i dels incentius disponibles en determinats estats”. En concret, l’informe xifra en 923 milions els diners que el grup químic s’ha estalviat de pagar, tot i que admet que la quantitat exacta podria variar per “l’opacitat” de BASF.

!--akiadsense-->

L’informe, que signa l’expert de la universitat d’Ohio Marc Auerbach, assegura que BASF s’ha aprofitat dels incentius fiscals que ofereixen a Bèlgica, Malta, Holanda i Suïssa, i que ha fet transferències i préstecs entre les seves filials per evitar pagar impostos en els anys fiscals entre el 2010 i el 2014, ambdós inclosos.

“L’informe revela l’extraordinària magnitud de l’elusió i evasió fiscal de les grans corporacions, amb gairebé mil milions només de l’alemanya BASF”, ha denunciat l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun. Segons ha lamentat, “les grans multinacionals esquiven el pagament dels impostos” i els polítics no poden “quedar-se de braços creuats”.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC-MÉS Ernest Maragall ha dit que l’informe sobre BASF indica que cal seguir treballant en la proposta europea per una base impositiva comuna de l’impost de societats per “posar fi al gran engany legal” que és “considerar les filials d’una mateixa multinacional com entitats completament independents”.

BASF té la seva seu a l’Estat a Barcelona, i disposa de plantes a Tarragona, la Zona Franca, Castellbisbal, l’Hospitalet o Rubí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa