MónTerrassa
CUP sobre els concerts de Festa Major: castellà, homes i mateix estil
  • CA
David Bustamante | 23

!--akiadsense-->

La CUP ha fet públic un estudi sobre la composició dels concerts de Festa Major d’enguany, basat en el Top10 dels concerts segons cost econòmic. De les dades “es desprén una gran concentració dels diners en uns pocs concerts, un ús escàs de la llengua catalana i una presència mínima de dones artistes”.

“Les dades demostren que no hi ha varietat, sinó un monocultiu. La major part dels diners se’n van al concert pop (OT) i altres de rumba. Majoritàriament en castellà. I majoritàriament tots mascles”.

La CUP emplaá l’equip de Govern a “assumir que la situació, que la realitat, és aquesta. Que no es posin una bena als ulls: Les dades són clares”.

“I és evident que l’Ajuntament fa polítiques públiques i que la Festa Major, en part, també ha de servir per millorar com a societat. La infra-representació de la dona no qualla de cap manera amb una declaració de Terrassa Feminista. La infra-representació del català no cualla, per exemple, amb la defensa del Correllenguaque es va fer ahir per part de l’equip de Govern”.

Segons la CUP, l’alcalde Jordi Ballart va dir que les crítiques a Bustamante eren elitistes. “Esperem que no ho digués per la CUP; que en tot moment ha deixat clar que no té res a dir de “gustos musicals”, sinó de com distribuir els diners per fer unes festes plurals. Elitisme és governar per uns pocs; o sigui, fer una FM per uns pocs”.

Dones

– Només incorporen dones 3 grups musicals; mentre que 7 bandes són del tot masculines.

– En total, hi ha 4 dones davant 57 homes. Les dones són, doncs, un 0.65% dels músics.

Català

– Canten en català 3 de 10 grups, 1 de cada 10 en anglès i 6 de cada 10 en castellà.

– La presència del castellà, doncs, dobla a la de llengua catalana en nombre de concerts.

– En quan als diners que suposa, la distància és més gran. El catxé dels grups en català és el 18,4% del total (22.385 euros), mentre que de castellà és del 76.4%.

Estil musical

– Amb el criteri de classificacions seguit per la CUP per realitzar aquest document, podríem distingir un èxit de concerts de Rumba (fins a 4), de Pop (amb matisos, fins a 3), a banda d’un concert de Rock, un de Folk i una Berbena.

– Pel que fa a la distribució dels diners, podem comprovar com la Rumba s’enduu 39.930 euros i el 32.8% del pressupost, mentre que el pop rep 64.130 euros i el 52.7%.

Caps de cartell

– Els 3 grups més anomenats com a caps de cartell (Bustamante, Los Chichos i Los Manolos), s’enduen junts 76.230 euros i el 62.6 % del pressupost del Top10.

– A més a més, el concert estrella de la FM2017 se’n duu 48.000 euros i el 39.4% dels diners per a contractació de concerts.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jo a juliol 20, 2017 | 22:43
    Jo juliol 20, 2017 | 22:43
    Molt d'acord, i a més a més, els pocs concerts en català van ser a llocs reduïts, com el dels Blaumut a la plaça Vella, molts ens vem quedar sense vere'ls perque no hi vem caber!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa