MónTerrassa
Un pas més per fer de les naus del Vapor Cortès la casa gran de Prodis
  • CA
Visita al Vapor Cortès de Terrassa
Visita al Vapor Cortès de Terrassa | Rafel Casanova – BCF

!--akiadsense-->

S’ha provat inicialment a la Junta de Govern de Terrassa el Pla Especial per al Canvi d’Ús de les naus del Vapor Cortès cedides a Prodis per a equipament social. El projecte Vapor de Prodis permetrà portar a l’antic Vapor Cortès un seguit de serveis a disposició de la ciutat: serveis ocupacionals, serveis d’inserció, un centre de paràlisi cerebral i nous projectes comunitaris, tot plegat seguint un nou model d’intervenció integral de persones adultes amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental o paràlisi cerebral. Per fer possible aquesta iniciativa, l’Ajuntament va cedir a l’entitat, per acord de Ple d’abril de 2019, una de les naus de l’antic complex industrial.

La rehabilitació de dues naus del Vapor Cortès, ubicades a pocs metres de les oficines centrals de la Fundació, és un dels projectes més importants de Prodis d’aquests últims anys. Aquesta reforma suposarà el trasllat del Centre Ocupacional Reina de la Pau a la nova ubicació, com també molts altres canvis que milloraran la qualitat dels serveis oferts per la fundació als seus usuaris/es.

Visita al Vapor Cortés de Terrassa | Rafel Casanova – BCF

!--akiadsense-->

El 5 de desembre de 1901 es posa nom a diferents carrers que s’estan configurant al barri de Ca n’Aurell i un d’ells, el de Frederic Soler (poeta i fundador del teatre català) servirá per donar accés a tot un seguit d’edificis que s’estan construint. En una primera etapa d’urbanització del sector, s’aixequen diferents naus industrials (anomenades quadres, en aquell moment): la raó social de Matarí i Salallasera (1905); d’Ullés, Margarit i Comerma (1906); de Samaranch i Cortès (1920-24).

Als anys 20 del segle XX, es comença a configurar un gran espai industrial amb un nombre important d’empreses aprofiten la disponibilitat de terreny per a construir. Segurament, també ho fa la família Roqué, constituint el què s’anomenarà Vapor Roqué. L’any 1928, la vídua de l’industrial Jaume Castells (titular de la raó social “Joaquim Roqué, vídua Castells”) instal·larà l’empresa al número 15 del carrer d’en Frederic Soler. Aquesta empresa era un dels antecedents que de la històrica empresa “Filatures Castells SA”, que hi quedarà instal·lada fins al seu tancament el 1995.

També l’any 1928, l’empresari Ramon Cortés i Grau construeix una quadra industrial en aquell sector. Ramon Cortés va ser membre de diferents entitats i associacions de caràcter polític i industrial, com per exemple del Círcol Egarenc -d’on era secretari el 1918-, de l’Institut Industrial -d’on era tresorer el 1918- o de l’Associació Nacionalista -d’on era tresorer el 1922-. Fou també el quinzè president de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa (1933-1935) i president de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana (1946-1955).

La seva rellevància en l’àmbit de la indústria terrassenca, va fer que la seva quadra industrial, el Vapor Cortès, acabés donant nom al polígon industrial d’empreses tèxtils configurades al voltant dels carrer d’en Frederic Soler, Bruch, Pare Llaurador, Severo Ochoa, Doctor Turró, i Josep Trueta. L’activitat industrial en aquest sector es perllongà fins als anys 90 del segle XX, en què va començar a declinar de manera inexorable.

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa