MónTerrassa
Consum expedienta Idealista, Fotocasa, Habitaclia, Yaencontré i Pisos.com

L’Agència Catalana del Consum (ACC) del Departament d’Empresa i Coneixement ha obert 5 expedients sancionadors als portals immobiliaris Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista.com, Pisos.com i Yaencontré.com per no incloure als seus anuncis l’índex de referència de preus de lloguer de la Generalitat, que ha de constar en tots les ofertes i publicitat que incloguin els preus de lloguer, tal com estableix la Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge. Aquests incompliments podrien comportar sancions de fins a 10.000 euros, d’acord amb el règim sancionador que preveu la Llei del Codi de consum.

La Llei 11/2020 de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge estableix que l’índex de referència de preus de lloguer ha de constar en les ofertes i la publicitat que incloguin preus, així com en el contingut dels contractes. Aquest índex permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides. La norma, a més, fixa topalls en una seixantena de municipis declarats àrees de mercat d’habitatge tens. En aquests municipis el preu del lloguer no pot augmentar respecte el contracte anterior ni pot superar l’índex de referència de preus de la Generalitat als contractes nous dels habitatges destinats a residències permanents. La norma té com a finalitat contenir i moderar el preu del lloguer de determinades zones que, per les seves característiques, no garanteixen tenir habitatges a un preu accessible.

Amb l’objectiu de verificar el grau de compliment de la norma, l’Agència Catalana del Consum va obrir el mes de desembre passat una campanya d’inspeccions, que va iniciar d’ofici als portals immobiliaris que operen a través d’internet. Els anuncis publicats als portals expedientats feien referència a immobles ubicats en els municipis de Badalona, Barcelona, Cardedeu, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà del Llobregat, Cubelles, Gavà, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.

A part de les inspeccions realitzades d’ofici per l’Agència Catalana del Consum, també s’han realitzat inspeccions a partir de les denúncies rebudes per suposats incompliments de la normativa. En concret, des de l’entrada en vigor de la nova llei, l’ACC ha rebut 248 denúncies per anuncis publicats majoritàriament en portals immobiliaris d’internet, que no informen del preu de la renda segons l’índex de referència o que no inclouen el preu de lloguer anterior, informació obligatòria quan l’habitatge ha estat llogat en els darrers 5 anys. La majoria de denúncies fan referència també a anuncis publicats en plataformes d’internet.

Les actuacions inspectores, tan d’ofici com a partir de denúncies, han derivat, fins al moment, en l’obertura d’aquests 5 expedients sancionadors. La campanya inspectora continua oberta per garantir que els anuncis s’ajusten a les obligacions que marca la llei.

Des del mes de novembre passat l’Agència Catalana de Consum, conjuntament amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, del Departament de Territori i Sostenibilitat, duen a terme una campanya per donar a conèixer la normativa nova pel que fa al preu dels habitatges de lloguer. Durant aquests mesos, s’ha contactat amb els col·legis professionals d’API i amb els d’administradors de finques de tot Catalunya, i també amb els principals portals immobiliaris del país, per recordar-los l’obligatorietat de complir la normativa. A més, s’han organitzat sessions informatives adreçades a aquests col·lectius.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa